45 de zile de concediu pentru rudele pacienților cu cancer. Nicoleta Pauliuc, inițiatoarea legii: Există speranţă. Vindecarea începe cu tine!

Bolnavii de cancer şi apropiaţii lor vor primi măcar un strop de alinare. O lege recent adoptată în Parlament le acordă rudelor pacienţilor un concediu de 45 de zile ca să-i însoţească la terapii. Şi toţi vor putea face psihoterapie gratis. Iniţiatoarea legii - o învingătoare a bolii - le transmite şi un mesaj de Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Cancerului.

04 Februarie 2022, 21:24 (actualizat 04 Februarie 2022, 21:41) Știrile TVR |

Nicoleta Pauliuc, învingătoare a cancerului, senator PNL: Nu renunţaţi niciodată. Se poate. Există speranţă. Vindecarea începe cu tine! Dacă gândurile voastre sunt pozitive, lucruri pozitive se vor întâmpla. Găsiţi-vă în dvs. resursa să vă faceţi vise de o zi!

Nicoleta Pauliuc a învins cancerul şi ştie prin ce trec oamenii loviţi de teribilul diagnostic. Unii sunt singuri pe holuri la oncologie, doborâţi de frică şi de reacţiile adverse ale tratamentelor.

De aceea, ea a propus, iar Parlamentul i-a adoptat proiectul de lege, prin care apropiaţii pacienţilor cu cancer pot primi într-un an până la 45 de zile de concediu plătit ca să le poată fi alături la operaţii şi tratamente.

Şi cei din familie, şi bolnavii, vor putea beneficia gratis de cel puţin o şedinţă de evaluare psihologică clinică şi de cel puţin cinci şedinţe de consiliere psihologică.

Unul din trei bolnavi pierde lupta tocmai din cauza depresiei. Mulţi alţii, din cauza lipsurilor din sistem, nu doar a bolii.

Planul Naţional Împotriva Cancerului, prezentat recent de Administraţia Prezidenţială şi Ministerul Sănătăţii, propune soluţii concrete pentru prevenirea, depistarea şi tratarea bolii. Iar oficialii promit că vor fi şi finanţate.

Cei de la CNAS se declară deschişi pentru introducerea testării biomarkerilor care să ajute la depistarea precoce a cancerelor. Şi alocă mai multe fonduri pentru investigaţiile de înaltă performanţă, nu doar pentru noi terapii.

Date exacte despre bolnavii de cancer de la noi nu există.

Globocan estimează că, în România, în 2020, au fost înregistrate aproape 99 de mii de cazuri noi, mai multe decât populaţia unui oraş precum Suceava sau Râmnicu Vâlcea. Şi s-au stins aproape 55 de mii, cât populaţia din Vaslui sau Turda.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 6°C
IASI 2°C 1°C
CLUJ 7°C 7°C
CONSTANTA 8°C 8°C
CRAIOVA 4°C 5°C
BRASOV 5°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI