45 de milioane de doze de vaccin, administrate până acum în lume. Epidemiolog: Problema e că avem puţine vaccinuri, nu că ar vrea prea puţini oameni să se vaccineze

Vaccinul rămâne singura cale de a evada din coșmarul COVID. 45 de milioane de doze au fost administrate până acum în 60 de țări din întreaga lume. Ritmul crește de la o zi la alta și, oricare ar fi problemele apărute, nu sting speranța că se va atinge cât mai curând imunitatea în masă, atât de mult așteptată.

21 Ianuarie 2021, 21:08 Știrile TVR |

Ritmul mondial de vaccinare este de aproape 3 milioane de doze pe zi. Israelul rămâne pe primul loc ca număr de seruri administrate, raportat la numărul locuritorilor. 30 la sută din populație a primit deja a doua doză de vaccin Pfizer și un studiu încurajator arată că în acest grup, nivelul anticorpilor înregistrează o creștere uriașă și lanțul transmiterii virusului se întrerupe.

Creșterea ritmului de vaccinare înseamnă, însă, și că dozele devin insuficiente - cum se întâmplă în Germania, de exemplu. Există centre unde capacitatea de vaccinare e de 1.500 de persoane pe zi, dar se primesc sub 300 de doze zilnic.

Karl Lauterbach, epidemiolog: "Problema noastră e că avem prea puţine vaccinuri. Şi nu că ar vrea prea puţini oameni să se vaccineze."

Francezii se confruntă cu aceeași problemă. În nordul Parisului, sunt centre care primesc doar un sfert din dozele necesare, deși autoritățile dau asigurări că nu există întreruperi în fluxul de aprovizionare și orice situație neplăcută e repede remediată.

Katy Bontinck, consilier municipal: "Orice amânare în calendarul vaccinării înseamnă pierderea şansei de a proteja o persoană din categoriile de risc."

Spaniolii s-au gândit la un camion sanitar - care circulă acum prin comunități rurale din nordul țării, pentru a le facilita localnicilor din munți accesul la vaccin. Partea din spate a vehiculului e un adevărat cabinet medical, campania are succes și se va extinde în curând în întreaga țară.

Diego Reyero, coordonator de transporturi sanitare: "Nu mai aglomerăm centrele sanitare şi nu afectăm îngrijirile zilnice pentru persoanele cu alte patologii."

Spania tocmai a depășit pragul psihologic de un milion de persoane vaccinate. Dintre acestea, doar 15.000 au primit a doua doza.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 22°C 24°C
IASI 22°C 21°C
CLUJ 18°C 20°C
CONSTANTA 21°C 21°C
CRAIOVA 20°C 22°C
BRASOV 18°C 20°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI