44 la sută din deşeurile reciclate de români sunt din plastic. Este materialul care ajunge cel mai des în centrele speciale

Suntem codași la capitolul reciclare, în condițiile în care reușim să revalorificam doar 11 la sută din ce aruncăm. Iar plasticul este materialul care ajunge cel mai des în centrele de reciclare. O statistică recentă arată că aproape jumătate dintre ambalajele de băuturi colectate separat în gospodăriile românilor sunt din plastic, cel mai dăunător deșeu.

06 Iunie 2022, 19:47 (actualizat 06 Iunie 2022, 21:09) Știrile TVR |

Un bulevard din centrul Capitalei. Într-o oră, echipa Știrilor TVR a surprins o singură persoană, pe doamna Nina, care a aruncat deșeurile în pubele pentru colectarea selectivă. Ceilalți n-au ținut cont de reguli și au pus gunoiul la grămadă.

Iar relele practici se regăsesc și într-o statistică recentă, potrivit căreia aproape jumătate din ambalajele de băuturi colectate separat în gospodăriile românilor din mediul urban sunt din plastic.

Mai exact, 44% sunt recipiente de tip PET, 34% doze din metal şi 22% sticlă.

Prin urmare, chiar dacă reciclăm 44% din pet-uri, să nu uităm că rata de reciclare la modul general în României lasă de dorit.

Până în 2020, România trebuia să aibă o rată de reciclare de 50% pentru a nu fi penalizată de către Uniunea Europeană. Acestă ţintă a fost ratată, având în vedere că doar 11% din deşeurile municipale sunt reciclate. Sub noi este doar Malta, cu un procent de 6,5%.

Un procent ruşinos, având în vedere că media europeană este de 47%, cea mai mare rată fiind în Germania, 67%.

Reprezentanții asociațiilor de proprietari spun că am ajuns în această situație atât din vina autorităților, care nu pun la dispoziție suficiente resurse, cât și din vina oamenilor, în mare parte nepăsători.

Potrivit datelor oficiale, pentru fiecare tonă de plastic reciclat se evită eliberarea în atmosferă a 2.300 de kg de CO2, prin fiecare tonă de metal reciclat - 1.750 de kg de CO2, iar la sticlă, pentru o tonă de sticlă reciclată evităm să încărcăm atosfera cu peste 500 de kg de CO2.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SOCIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 4°C
IASI 1°C 2°C
CLUJ 4°C 4°C
CONSTANTA 6°C 5°C
CRAIOVA 3°C 3°C
BRASOV 4°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI