40% din populaţia de urşi a Europei se află în România.Specialiștii în management cinegetic cer măsuri ferme.Soluțiile activiștilor de mediu

23 octombrie 2017, 20:29

Ministrul Mediului a decis la finalul lunii august ca 140 de urşi să fie prinşi şi împuşcaţi sau doar mutaţi în zone nepopulate.

Specialiştii în management cinegetic propun însă măsuri mai ferme.

„Nivelul optim al populației este de 4.000 de urși. Faptul că noi în momentul de față avem o populație care depășește cu 50% nivelul optim creează toate premisele ca să apară astfel de conflicte. Tot ceea ce este în plus trebuie, într-un fel sau altul, eliminat”, subliniază prof. univ. Ovidiu Ionescu, Management Cinegetic, Universitatea Transilvania.

O problemă este că soluţia propusă de Ministerul Mediului nu ar aduce şi o rezolvare pe termen lung. Vânătorii au şi ei opţiunea lor.

Mihai Enea, realizator „Regatul Sălbatic”, TVR3: „Aceste derogări sunt date în mod numeric şi nu sunt date pe exemplar. În condiţiile astea, un fond de vânătoare, dacă are 2 sau 3 urşi de vânat, evident că vor încerca să obţină cât mai mulţi bani pe ei, vânând cei mai mari urşi din fondul respectiv şi nu acei urşi care vin în comunităţile umane”.

În acest moment, avem în România peste 6.500 de exemplare, adică 40% din populaţia de urşi a întregii Europe. După noi urmează Suedia şi Slovacia cu 2.300, respectiv o mie de exemplare. În ţări precum Germania, Austria şi Cehia nu există niciun urs în libertate, precizează Dragoş Porojnicu, jurnalist Ştirile TVR.

Activiştii de mediu propun şi ei soluţii pentru urşii care atacă tot mai des zonele locuite, printre care gestionarea deşeurilor în sate, limitarea lucrărilor în pădure, păstrarea unor zone de liniște.

Potrivit experţilor cinegetici, în acest moment, în pădurile României ar exista aproximativ 3.000 de femele adulte, care ar urma să facă, în medie, câte doi pui.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite