40 la sută dintre minorii dispăruţi sau traficaţi în ţară ori peste hotare provin din centre de plasament şi de protecţie socială. România este pe primul loc în Europa la traficul de persoane

La această concluzie a ajuns comisia parlamentară care a anchetat situaţia copiilor dispăruți din România. Analiza mai arată că ţara noastră este pe primul loc la traficul de persoane în Europa. De vină sunt sărăcia şi lipsa de reacţie a autorităţilor, situaţie exploatată de reţelele de infractori.

29 Noiembrie 2020, 20:36 (actualizat 29 Noiembrie 2020, 20:56) Știrile TVR |
Raport oficial: Centrele sociale, sursă pentru traficanții de minori
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Din centrele de stat pentru protecția minorilor pleacă spre piață neagră a prostituției forțate multe copile. O parte sunt scoase din țară cu acte false de către traficanți. Și nimeni nu prea le caută, constată raportul comisiei parlamentare înființate pentru a investiga situațiile de dispariții și traficări de minori.

Cele mai mari probleme ar fi la centrele DGASPC din Dolj, Brașov, Teleorman, Călărași, Galați, Brăila și Constanța, se arată în documentul oficial. În replică, Asociația directorilor din sistemul DGASPC susține că procentul de 40% se referă la "Numărul de sesizări prin apeluri la 112 efectuate de persoane din sistemul de protecţie care, prin lege, au obligaţia de a sesiza poliţia ori de câte ori un minor întârzie sau lipşeşte dincolo de limita de timp acordată prin biletele de învoire. În prima jumătate a acestui an, 130 de copii din sistemul de protecție au făcut obiectul unor astfel de sesizări. În multe cazuri măsura de protecţie a fost instituită că urmare a traficării, copiii fiind deja victime la momentul intrării în sistemul de protecţie."

Comisia a mai remarcat ceea ce ONG-urile și forurile europene spun de mai mult timp: reacțiile autorităților sunt cel puțin lipsite de fermitate.

Și ministrul justiției știe că există legături nefirești între reprezentanții statului și traficanți.

Raportul comisiei speciale recomandă CSAT să declare drept obiectiv de securitate naţională combaterea fenomenului de dispariţie a copiilor şi traficului de persoane.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 31°C 33°C
IASI 27°C 29°C
CLUJ 24°C 28°C
CONSTANTA 29°C 28°C
CRAIOVA 27°C 29°C
BRASOV 25°C 27°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI