40 de ani de la un act barbar. Procesiuni pentru Biserica Enei, demolată de comuniști

Au trecut 40 de ani de la actul de barbarie asupra unui monument de artă brâncovenească şi de credinţă ortodoxă. Deşi rămăsese întreagă peste veacuri şi după cutremurul din 1977, Biserica Enei din centrul Bucureştiului a fost demolată la ordinul soților Ceaușescu. Şi asta ca să facă loc unui bloc mai mare pentru protipendadă. Oamenii spun că aşa ceva nu trebuie uitat, ca să nu se mai repete.

14 Mai 2017, 22:41 (actualizat 14 Mai 2017, 22:46) Știrile TVR |
40 de ani de la un act barbar
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Credincioşii şi preoţii au pornit în procesiune de la Bisericile Sfântul Nicolae Dintr-o Zi şi Boteanu spre locul în care s-a înălţat biserica Enei timp de aproape trei veacuri.

Puţini trecători ştiu că la Universitate, pe trotuarul de la blocul Dunărea, păşesc pe un loc ce poartă amprenta sfinţeniei.

Seismul a fost un pretext pentru comunişti să dărâme preţiosul monument de arhitectură brâncovenească, pictat în interior de Tătărăscu. Consolidată în anii ‘40, biserica trecuse cu bine de cutremur.

Comisia Monumentelor Istorice s-a opus demolării şi a fost desfiinţată peste noapte. Toţi cei care au luat public atitudine au avut de suferit.

Un tânăr de 24 de ani, student la Arhitectură, a văzut grozăvia de la fereastra facultăţii. Din întuneric, a fotografiat masacrarea monumentului. A intrat şi pe şantier şi a văzut cum mai mulţi studenţi la Arte încercau să salveze din frescele deosebit de valoroase.

Imaginile le-a ţinut 30 de ani în arhiva personală.

Tăvălugul comunist a pus la pământ 23 biserici de mare valoare numai în Bucureşti. Sfânta Vineri şi Mănăstirea Văcăreşti sunt printre cele mai cunoscute.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 3°C
IASI 3°C 2°C
CLUJ 1°C 0°C
CONSTANTA 7°C 4°C
CRAIOVA 6°C 6°C
BRASOV -1°C 2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI