40 de ani de la un act barbar. Procesiuni pentru Biserica Enei, demolată de comuniști

14 mai 2017, 22:41

Credincioşii şi preoţii au pornit în procesiune de la Bisericile Sfântul Nicolae Dintr-o Zi şi Boteanu spre locul în care s-a înălţat biserica Enei timp de aproape trei veacuri.

Puţini trecători ştiu că la Universitate, pe trotuarul de la blocul Dunărea, păşesc pe un loc ce poartă amprenta sfinţeniei.

Seismul a fost un pretext pentru comunişti să dărâme preţiosul monument de arhitectură brâncovenească, pictat în interior de Tătărăscu. Consolidată în anii ‘40, biserica trecuse cu bine de cutremur.

Comisia Monumentelor Istorice s-a opus demolării şi a fost desfiinţată peste noapte. Toţi cei care au luat public atitudine au avut de suferit.

Un tânăr de 24 de ani, student la Arhitectură, a văzut grozăvia de la fereastra facultăţii. Din întuneric, a fotografiat masacrarea monumentului. A intrat şi pe şantier şi a văzut cum mai mulţi studenţi la Arte încercau să salveze din frescele deosebit de valoroase.

Imaginile le-a ţinut 30 de ani în arhiva personală.

Tăvălugul comunist a pus la pământ 23 biserici de mare valoare numai în Bucureşti. Sfânta Vineri şi Mănăstirea Văcăreşti sunt printre cele mai cunoscute.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite