4 români care foloseau pentru a sparge bancomate explozibilul preferat de jihadiști, arestați în Spania, după ce au fost prinși în flagrant. Unul dintre ei are cunoștințe militare

10 martie 2019, 14:18

Cei 4 romani arestați, 3 bărbați și o femeie, sunt bănuiți de comiterea a cel puțin 5 spargeri de bancomate.

Ei dădeau lovitura mai ales în zone rurale din provinciile Albacete, Valencia și Cuenca. Alegeau bănci din sate cu puțini locuitori și acționau noaptea.

Felix Damian, corespondent TVR în Spania: „Poliția a intrat în alertă încă de anul trecut, după ce au fost comise primele spargeri cu explozibil. Daunele erau atât de mari, încât clădirile aveau nevoie ulterior de parapeți ca să nu se prăbșească”.

Românii au fost prinși în timp ce încercau să arunce în aer un bancomat din provincia Albacete. Autoritățile au reușit să captureze pentru prima dată și o cantitate de explozibil înainte să fie detonată.

Felix Damian, corespondent TVR în Spania: „La început nu se știa despre ce substanță este vorba, dar imediat s-a descoperit faptul că românii foloseau triperoxid de triacetonă, TATP, același explozibil cu care teroriștii Daesh au comis atentate în Franța și la Barcelona, și care poarta denumirea de ‘Mama lui Satan’”.

Unul dintre români are pregătire militară. El avea misiunea de a introduce bomba în bancomat pe un fel de paletă, asemănătoare cu cele folosite în brutării. După aceea, spărgătorii se puneau la adăpost, iar bomba era detonată prin cabluri conectate la o baterie de motocicletă.

Gruparea a fost prinsă în colaborare cu Europol, iar informațiile arată că aceasta ar fi comis spargeri asemănătoare și în alte țări din Uniunea Europeană, precum Germania și Italia.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite