4 iunie, Ziua internaţională a copiilor victime ale agresiunii. Povestea unui fost copil soldat din Sudanul de Sud „Nu vreau ca alți copii să sufere așa cum am suferit eu”

4 iunie 2022, 07:36

„Milioane de copii sunt prinşi în conflicte în care nu sunt spectatori, ci ţinte”, subliniază Graça Machel, expertă a secretarului general al ONU, pe pagina dedicată zilei, www.un.org/en/observances/child-victim-day.

La 19 august 1982, la sesiunea sa specială de urgență privind problema Palestinei, Adunarea Generală, „îngrozită de numărul mare de copii palestinieni și libanezi nevinovați, victime ale actelor de agresiune ale Israelului”, a decis să comemora data de 4 iunie a fiecărui an ca Ziua internațională a copiilor nevinovați victime ale agresiunii.

(w400) Victime al

Scopul zilei este de a recunoaște durerea suferită de copiii din întreaga lume care sunt victimele abuzului fizic, mental și emoțional. Această zi afirmă angajamentul ONU de a proteja drepturile copiilor. Activitatea sa este ghidată de Convenția cu privire la Drepturile Copilului, cel mai rapid și mai larg ratificat tratat internațional privind drepturile omului din istorie.

Povestea lui Rajab. De la copil soldat la mediator pentru pace şi exemplu pentru tineri

Rajab este un cetățean entuziast din Sudanul de Sud, în vârstă de 26 de ani, care trăiește în prezent în așezarea refugiaților Kiryandongo, situată lângă orașul Bweyale din Uganda. Această așezare de refugiați găzduiește peste 65.000 de persoane, dintre care 80% sunt femei și copii.

(w400) Ziua inter

Cel mai recent conflict intern din Sudanul de Sud, care a început la sfârșitul anului 2013, a afectat în mod disproporționat copiii, inclusiv pe Rajab. A fost atras și recrutat în Armata Populară de Eliberare a Sudanului (SPLA) la vârsta de 15 ani și a servit grupului armat timp de trei ani. Potrivit celui mai recent Raport anual al Secretarului General privind copiii și conflictele armate, recrutarea și folosirea copiilor este foarte răspândită în Sudanul de Sud.

„A trebuit să facem pregătire militară. A fost greu pentru un copil într-un grup armat. Nu aveam mâncare, medicamente, nici pături care să ne țină de cald în timpul nopții. Trebuia să porți o armă de 7 kilograme, să mergi mulți kilometri și să te miști zi și noapte.”

Rajab a scăpat în cele din urmă din grup și s-a refugiat în Uganda, unde este şi acum.

„Când am ajuns, eram singur. Nu aveam rude aici. Nu cunoşteam pe nimeni.”

Din 2017 a primit sprijin pentru reintegrare din partea Whitaker Peace and Development Initiative (WPDI), care l-a ajutat să-și refacă viața.

Participarea copiilor la conflicte are implicații grave asupra bunăstării lor fizice și emoționale, dar cu un sprijin adecvat și de durată, ei se pot recupera adesea din experiențele traumatizante și pot juca un rol activ și pozitiv în comunitățile lor.

Rajab s-a alăturat rețelei Youth Peacemaker în cadrul programului WPDI și a urmat un curs riguros de educație pentru rezolvarea conflictelor.

„Instruirea mi-a oferit abilități practice de mediator.”

(w400) Ziua inter

„Instruirea WPDI m-a transformat într-un lider de tineret, mai tolerant, pașnic, și pasionat de promovarea coexistenței pașnice în comunitatea mea.”

Rajab a absolvit cu succes ca Trainer of Trainees (ToT) capabil să promoveze pacea la nivel de bază în așezarea Kiryandongo. Din copilul soldat a devenit agent al schimbării acționând pentru societăți incluzive și coeziune socială.

„Mă simt fericit și liniștit când sunt cu WPDI pentru că ei mi-au schimbat viața: fără ei nu aș fi putut deveni ceea ce sunt astăzi.”

„Visul meu este să dobândesc cunoștințe aprofundate despre soluționarea conflictelor și consolidarea păcii și să mă întorc în Sudanul de Sud și să-mi ajut oamenii să depășească conflictul și violența prelungită. Vreau să fiu parte din soluție.”

(w400) Ziua inter

Povestea lui Rajab arată că sprijinirea reintegrării copiilor este o intervenție strategică pentru toate părțile interesate de reducerea conflictelor – guverne, voluntari și agenții – și de a se îndrepta către atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD).

Copiii și tinerii sunt o forță pentru schimbare și reînnoire.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite