4 iunie, Ziua internaţională a copiilor victime ale agresiunii. Milioane de copii, prinși în conflicte în care nu sunt spectatori, ci ținte. Zinah, o fetiță din Republica Centrafricană, este unul dintre ei

4 iunie 2021, 07:58

În timpul unui conflict armat, cei mai vulnerabili membri ai societății, copiii, sunt cei mai afectați. Sunt recrutați și folosiți în război, sunt uciși, agresați sexual, răpiți, școlile și spitalele sunt atacate, iar de multe ori accesul umanitar este greoi.

Din Sierra Leone în Columbia, Somalia și Afganistan, în fiecare an, conflictele afectează viețile a zeci de mii de băieți și fete. Sunt forțați să se alăture armatei sau mișcărilor armate, sunt răpiți, folosiți și abuzați, alimentând războaie pe care nu le-au creat ei. Ei sunt Yenny, Kabba, sunt Khaled și Mohamed sau Zinah.

Povestea fetiței Zinah, din Republica Centrafricană

În 2019, când conflictul a izbucnit în Birao, Republica Centrafricană, Zinah avea 12 ani și locuia cu mama ei.

„Provin dintr-o familie săracă. Tatăl meu a murit când eram mică. Eram patru copii și mama a avut grijă de noi toți. A fost foarte greu, deoarece mama nu ne putea satisface nevoile zilnice. Imediat după ce fratele meu mai mare s-a alăturat grupului armat, a fost dat dispărut. Mama a fost devastată de dispariția lui. Fratele meu mai mare era coloana vertebrală a familiei. A fost greu pentru că oamenii își bateau joc de mama, care nu câștiga suficienți bani pentru a ne hrăni ”.

(w500) Ziua inter

Zinah nu suporta să fie tachinată și o durea că nu știa ce se întâmplase cu fratele ei mai mare.

„De aceea am decis să mă alătur grupului armat. Am vrut să-l găsesc pe fratele meu, astfel încât să ne putem susține familia împreună ”.

În cadrul grupului armat, Zinah și-a petrecut timpul aducând apă, lemne și gătind pentru combatanți. De asemenea, a învățat cum să folosească o armă. Din păcate, a primit și confirmarea că fratele ei mai mare murise.

În octombrie 2020, alături de alți 249 de copii și tineri, Zinah a fost identificată ca fiind minoră, în timpul unui program de dezarmare, demobilizare și reintegrare, organizat de Misiunea Multidimensională de Stabilizare Integrată a Națiunilor Unite în Republica Centrafricană (MINUSCA) și guvern.

A fost separată de grup și, printre altele, a primit sprijin psihosocial și un kit care conținea haine, o pereche de pantofi, o pătură, un prosop și produse de igienă pentru a-i facilita revenirea la viața civilă.

(w500) Ziua inter

Zinah este acum o fată sociabilă și zâmbitoare, întotdeauna gata să-și ajute semenii în situații dificile. Serviciile oferite de War Child au ajutat-o să-și refacă viața.

„Sunt foarte recunoscătoare pentru serviciile de care am beneficiat de la War Child. M-am simțit pierdută, dar nu mai sunt. Ceea ce facem, aderarea la grupuri armate, facem din ignoranță. Comunitatea ne împinge uneori să punem mâna pe arme. Dorința mea este ca War Child să-i sprijine pe toți copiii afectați de un conflict armat; avem nevoie de ea. ”

Din octombrie 2020, Zinah a revenit la școală. Este convinsă că locul ei și al celorlalți copii este în clasă și nu în rândurile grupurilor armate. Situația familială a fetei rămâne precară, având în vedere mijloacele sale modeste.

War Child dezvoltă în prezent un program de prevenire și reintegrare pentru copiii recrutați în conflictele armate. Zinah și colegii ei sunt, în continuare, în atenția War Child.

Obiectivul organizației este de a face din acești copii și tineri agenți ai schimbării în cadrul comunității lor, astfel încât să poată contribui la stabilitatea acesteia. Zinah dorește, în plus, să sensibilizeze alți copii pentru a-i descuraja să se alăture grupurilor armate.

(w500) Ziua inter

Ziua internaţională a copiilor victime ale agresiunii

În 19 august 1982, într-o sesiune de urgență privind problema Palestinei, Adunarea Generală, „îngrozită de numărul mare de copii inocenți palestinieni și libanezi victime ale actelor de agresiune ale Israelului”, a decis ca în fiecare an, pe 4 iunie să fie celebrată Ziua internațională a copiilor nevinovați victime ale agresiunii.

Scopul acestei zilei este recunoașterea durererii copiilor din întreaga lume, victime ale abuzurilor fizice, mentale și emoționale. Această zi afirmă angajamentul ONU de a proteja drepturile copiilor. Activitatea sa este ghidată de Convenția privind drepturile copilului, cel mai rapid și mai larg ratificat tratat internațional privind drepturile omului din istorie.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite