350 de mineri de la Complexul Energetic Hunedoara vor fi disponibilizaţi de la 1 octombrie și vor primi sume compensatorii

Disponibilizări la mină
Disponibilizări la mină
26 septembrie 2022, 16:00

„Este vorba despre oameni care şi-au exprimat în scris intenţia de a pleca din sistem. Majoritatea lucrează la minele de cărbune, iar câţiva la termocentrala de la Paroşeni. Mai mult de jumătate dintre cei care vor fi disponibilizaţi vor ieşi direct la pensie”, a declarat, luni, pentru Agerpres, administratorul special al CEH, Cristian Roşu.

Personalul disponibilizat va beneficia de plăţi compensatorii în valoare de 10.000 de euro, venituri de completare şi vechime în muncă pentru patru ani, în cazul minerilor, şi doi ani pentru energeticieni, la fel ca şi colegii lor care au plecat din cadrul CEH în anii anteriori.

Disponibilizările de personal de la minele din Valea Jiului se înscriu în programul de reducere treptată a exploatării cărbunelui, prevăzut să se încheie la finele anului 2030, urmând ca până la sfârşitul anului 2032 să se deruleze etapele de închidere subterană, ecologizare a suprafeţelor şi redarea lor în circuitul natural.

În acest context, administratorul special al CEH a menţionat faptul că anul viitor vor fi disponibilizaţi colectiv o sută de angajaţi, în aceleaşi condiţii prevăzute de Ordonanţa 69/2019, a cărei valabilitate a fost prelungită până în anul 2032.

CEH este formată din minele de cărbune Lupeni, Livezeni, Lonea şi Vulcan, la care se adaugă Termocentrala Paroşeni.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite