35 de ani de la revolta muncitorească de la Brașov. Evenimentele vor fi comemorate, în premieră, în Parlament şi cu evenimente culturale şi sportive, timp de 4 zile

35 de ani de la revolta muncitorilor din 15 noiembrie 1987
35 de ani de la revolta muncitorilor din 15 noiembrie 1987
9 noiembrie 2022, 13:09

Este datoria noastră, a comunităţii, să onorăm memoria acelor clipe. Anul acesta avem o alocare record – 200.000 de lei, din care se va acoperi acest calendar de evenimente, care sunt atât de natură culturală – concerte, dineuri comemorative, proiecţii cu lasere, cât şi sportivă – tradiţionalul cros, care reface traseul parcurs de protestatari, dar care, anul acesta (…) va avea şi statut de Campionat naţional de alergare pe Şosea”, a precizat miercuri, într-o conferinţă de presă, primarul Allen Coliban.

La rândul său, preşedintele Asociaţiei 15 Noiembrie, Marius Boieriu, a precizat că evenimentele debutează pe 13 noiembrie, cu tradiţionalul cros şi o lansare de carte, la Muzeul Amintirilor din Comunism.

Startul celei de a 33-a ediţii a Crosului 15 Noiembrie, care parcurge traseul Uzina Roman – Prefectură, se va da la ora 11,00 pentru proba feminină, respectiv 11,30 cea masculină, iar la ora 12, 00 pentru crosul popular pentru copii de peste 10 ani, urmând ca, la 12,30, să aibă loc festivitatea de premiere.

Lansarea romanului grafic interactiv al lui Mihai Grăjdeanu, „Momente din istorie. Vol. II. Revolta anticomunista de la Braşov. 15 noiembrie 1987”, va avea loc de la ora 15,00, la Muzeul Amintirilor din Comunism.

„În 14 noiembrie, un grup de 17 persoane din cadrul Asociaţiei vor participa, în Parlament, la o şedinţă solemnă. Este îmbucurător că, după 35 de ani, 15 Noiembrie este invitat în Parlamentul României. La 30 de ani, am fost invitaţi la Ambasada SUA. Americanii au fost mai rapizi decât parlamentarii români”, a spus Marius Boieriu.

Evenimentele ce vor avea loc în ziua de 15 noiembrie vor începe la ora 9,00, la cinema Coresi, unde va avea loc proiecţia documentarului „Doi ani prea devreme”, urmate de o altă lansare de carte, un roman grafic al Alexandrei Gold, prefaţat de Adrian Cioroianu.

La ora 12,00, la Troiţa Eroilor din zona Spitalului Judeţean vor avea loc depuneri de coroane şi un ceremonial religios, după care, în premieră, va fi organizat un dineu oficial pentru membrii Asociaţiei, prilej pentru aceştia de a se revedea cu colegi plecaţi din ţară.

Seara se va încheia cu proiecţii laser pe Tâmpa şi pe clădirile din Piaţa Sfatului, cu mesaje comemorative.

„Vom continua şi în data de 16, când l-am invitat pe Alexandru Andrieş, care, în perioada comunistă a îndrăznit să lanseze piese cu tentă ironică la adresa regimului. (…) El va veni însoţit şi de alţi artişti (…), iar concertul va avea loc la Clubul Rockstadt, intrarea fiind liberă în limita locurilor disponibile. Ne dorim ca, începând din acest an, să fim mai prezenţi în comunitate, nu doar în luna noiembrie, ci pe parcursul întregului an„, a precizat un alt reprezentant al Asociaţiei, Mircea Vălean.

Acesta a precizat că Asociaţia 15 Noiembrie nu îşi asumă niciun alt eveniment organizat în această perioadă.

„Am constatat că, în ultima perioadă, o serie de organizaţii, mai mult sau mai puţin obscure, au încercat să preia memoria 15 Noiembrie şi să organizeze tot felul de evenimente conexe. Asociaţia nu are nicio legătură cu acestea, ne disociem. Am văzut în spaţiul public o invitaţie la un marş cu torţe, care va avea loc tot în data de 15, mai mult, a fost folosită sigla asociaţiei, numele, se spune că invitaţi de onoare vor fi membri ai acesteia, dar acest eveniment nu ni-l asumăm
„, a precizat reprezentantul Asociaţiei 15 Noiembrie Braşov.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite