35 de ani de la revolta anticomunistă de la Brașov, marcați cu proiecție de film, lansare de album și depuneri de coroane

15 noiembrie 2022, 19:41

Revolta de acum 35 de ani a început în noaptea dintre 14 și 15 noiembrie, când muncitorii din schimbul trei de la secția Ștanțe și Matrițe au amenințat cu întreruperea lucrului.

Dimineața următoare, aproximativ 5.000 de muncitori au ieșit în curtea uzinei și apoi pe străzi, nemulțumiți de condițiile de muncă și de trai. Muncitorii au ajuns în fața Consiliului Județean al Partidului, iar lor li s-au alăturat mii de brașoveni.

Au scandat atunci, pentru prima oară, împreună „Jos comunismul!” și „Jos dictatura!”.

288 de protestatari au fost arestați, iar 61 dintre aceștia au fost condamnați și deportați.

Despre toate aceste lucruri „vorbește” documentarul „BRAȘOV 1987. DOI ANI PREA DEVREME”, o producție realizată de Muzeul Județean de Istorie Brașov și de TVR, în 2017, și a cărui proiecție a fost astăzi la un cinematograf din oraș.

Sala a fost plină, în special cu tineri. Printre spectatori, au fost și o parte dintre participanții la revolta de acum 35 de ani.

Evenimentul din noiembrie 1987 a fost marcat și cu o lansare a unui roman grafic, semnat de Alexandra Gold.

În 1987 ea avea doar un an, când tatăl ei, și el angajat al uzinei de autocamioane, a decis că trebuie să protesteze față de regim.

Albumul prezintă în imagini cursul evenimentelor, dar și suferințele de care au avut parte mulți dintre muncitori.

Evenimentul de acum 35 de ani a fost comemorat și cu depuneri de coroane și jerbe la monumentul închinat eroilor care au partcipat la revoltă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite