34 de ani de la revolta anticomunistă de la Brașov. Doar doi alergători au participat la crosul în memoria muncitorilor de la uzina Steagul Roșu care au ieșit în stradă

15 noiembrie 2021, 21:27

Crosul din 15 noiembrie este organizat la Brașov în memoria muncitorilor de la uzina Steagul Roșu care în 1987 au ieșit în stradă, nemulțumiți de regimul comunism.

Așa a fost marcată Ziua Revoltei Anticomuniste din 1987, la Brașov, acolo unde în urmă cu 34 de ani sute de muncitori de la uzina Steagul Roșu au protestat față de regimul comunist opresiv. Crosul, cel mai vechi din țară, care în anii dinaintea pandemiei aduna sute de participanți, acum a avut doar doi alergători: un membru al Asociației 15 Noiembrie 1987 și un atlet amator. Cei doi au fost însoțiți pe traseu și de câțiva atleții de la Liceul Sportiv din oraș.

Traseul crosului are 5 kilometri și corespunde celui parcurs de muncitori în urmă cu 34 de ani, până la sediul de atunci al Comitetului Județean de Partid. În drumul lor, protestatarii de atunci au cântat „Deşteaptă-te, române” și au strigat „Jos comunismul!”, „Jos Ceauşescu!” Acum, în locul unde au scandat împotriva regimului, este o troiță de lemn, ridicată în 1990, unde sunt depuse coroane de flori în fiecare an.

Primăria spune că acum este în derulare procedura unui concurs de soluții pentru proiectarea unui nou monument.

De ani de zile autoritățile locale promit construirea unui monument în cinstea eroilor din 15 noiembrie ’87, în locul troiței de lemn, care s-a degradat în cei peste 30 de ani în care nici nu a mai fost întreținută. În urmă cu doi ani, asociația novembriștilor a prezentat Primăriei un proiect de monument, care nu a ajuns să fie realizat.

Potrivit legii adoptate în 22 iulie 2021, Parlamentul, Preşedintele României, Guvernul, autorităţile centrale şi locale organizează manifestări prilejuite de comemorarea acestei zile. Costurile sunt acoperite din bugetele locale sau ale autorităților publice.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite