31 de zile de război în Ucraina. Explozii la Liov, focuri de armă în Slavutîci, unde oamenii au ieșit în stradă să protesteze. Noi zone în dispută. Coridoarele umanitare au funcționat

26 martie 2022, 08:40

Rușii vor să demonstreze cu imagini că au încă resurse: trag cu rachete din Marea Neagră spre Ucraina, distrug sisteme de apărare antiaeriană. Apoi difuzează imagini cu ministrul Apărării, Serghei Șoigu, prima apariție după două săptămâni în care lumea începuse să se întrebe dacă nu cumva Putin ar vrea să scape de el. Sunt înregistrări care au apărut la câteva ore după ce Rusia a declarat „aproape încheiată” prima fază a operațiunii militare în Ucraina.

Dar concentrarea atacurilor în estul Ucrainei nu înseamnă că Rusia exclude posibilitatea de a lua cu asalt alte orașe, afirmă generalii lui Putin. S-au auzit explozii astăzi la Liov, cel mai mare oraș din vestul Ucrainei, unde au fost mutate mai multe ambasade.

Rușii au intrat în Slavutîci, oraș din nord, în care locuiesc angajații centralei de la Cernobîl. Primarul a fost arestat, oamenii au ieșit în stradă să protesteze față de acțiunile forțelor ruse, care au tras focuri de avertisment pentru a împrăștia mulțimea.

Rușii încă încearcă să realizeze o încercuire a Kievului, dar fără succes în faţa rezistenţei înverşunate a armatei ucrainene.

În urma contraatacurilor ucrainene, în ultimele zile, trupele ruse au fost nevoite să se replieze din unele sectoare din jurul Capitalei şi să ia poziţii defensive. Sunt evoluții puse de experți pe seama luptătorilor bine antrenați și motivați pe care îi are Ucraina, dar și a problemelor logistice din armata rusă.

Ambele tabere recunosc însă că, în privința negocierilor, sunt departe de o înțelegere. Moscova acuză Kievul că ”îşi schimbă poziţia constant şi renunţă la propriile propuneri” sub influența Statelor Unite, iar Ucraina admite că ”procesul de negociere este foarte dificil şi confirmă că în actualul stadiu al tratativelor nu se întrevede un ”consens” cu Rusia.

VEZI și Armata ucraineană anunță că a capturat-o pe Baghera, o lunetistă sârbă care lupta de partea separatiștilor pro-ruși

ACTUALIZARE 23.45 Harta zilei, potrivit celui mai recent raport al Ministerului britanic al Apărării.

ACTUALIZARE 23.36 Administrația regională Zaporizhia anunță că forțele ucrainene au eliberat satele Poltavka și Malynivka.

ACTUALIZARE 23.10 Un număr de 5.208 ucraineni au fost evacuați astăzi, inclusiv din Borodianka și din satele din regiunea Kiev. Toate cele 10 coridoare umanitare au funcționat, a anunțat vicepremierul Iryna Vereshchuk.

Coloana cu cei 4 mii de locuitori din Mariupol care au fost blocați timp de două zile de trupele ruse a ajuns în final la Zaporizhia.

ACTUALIZARE 22.31 Orașul Trostyanets din regiunea Sumy a fost eliberat de forțele ucrainene. Fusese ocupat pe 1 martie.

În bombardamentele din regiunea Kiev au fost uciși 3 civili și răniți 6. Artileria rusă a țintit localitățile Tarasivka, Trebukhiv și Shevchenkove, orașul Bucha.

ACTUALIZARE 19.15 Președintele SUA, Joe Biden, susține un discurs istoric la Varșovia.

ACTUALIZARE 19.14 Un nou atac cu rachete are loc la Liov, anunță primarul Andriy Sadovyi. Cel puțin 5 persoane au fost rănite astăzi.

ACTUALIZARE 18.55 Consiliul orașului Mariupol anunță că forțele ruse au deportat cu forța angajații și pacienții din spital. În spital erau în jur de 700 de oameni.

Nu se știe unde au fost duși.

ACTUALIZARE 17.30 Președintele SUA, Joe Biden, l-a numit „măcelar” pe Vladimir Putin. Sirenele aeriene răsună în mai multe regiuni din Ucraina.

ACTUALIZARE 16.50 Sunt raportate explozii în Lviv. Potrivit primelor date, a fost lovit turnul de comunicații.

Între timp, apar informații despre soldați din Osetia de Sud trimiși în Ucraina să lupte alături de ruși.

Steagul acestor combatanți a fost deja văzut în Melitopol.

ACTUALIZARE 16.03 Imagini surprinse în timpul unei evacuări din Mariupol.

ACTUALIZARE 15.51 În regiunea Kiev, rușii lovesc așezările cu artilerie grea. Casele sunt distruse și mai mulți civili, printre care și un copil, au fost răniți.

ACTUALIZARE 15.45 Primarul din Chernihiv, capitală regională din nord, anunță că orașul este complet distrus. 200 de civili au fost uciși.

Mai bine de jumătate din cei 285 de mii de locuitori au plecat, potrivit The Kyiv Independent.

ACTUALIZARE 15.42 Ministerul ucrainean al Apărării a anunțat că armata rusă a tras asupra Memorialului Victimelor Holocasutului Drobitsky Yar, din apropiere de Harkov.

ACTUALIZARE 14.36 Interdicţia de circulaţie de la Kiev a fost anulată, a anunţat primarul Vitali Klitschko. Autorităţile anunţaseră o interdicţie valabilă de sâmbătă, ora 20.00, până luni, ora 08.00.

ACTUALIZARE 14.02 Preşedintele polonez Andrzej Duda l-a primit sâmbătă pe omologul său american Joe Biden la palatul prezidenţial din Varşovia, pentru convorbiri consacrate invaziei ruse din Ucraina. Din delegaţia preşedintelui american fac parte de asemenea secretarul de stat Antony Blinken şi cel al Apărării Lloyd Austin. Delegaţia poloneză îi cuprinde şi pe miniştrii de Externe Zbigniew Rau şi apărării Mariusz Blaszczak.

ACTUALIZARE 13.37 De la începutul războiului, bombardamentele ruşilor în Ucraina au afectat cel puțin 59 de lăcaşe de cult din cel puțin opt regiuni. Majoritatea bisericilor distruse sunt ortodoxe, au declarat autorităţi din Ucraina.

ACTUALIZARE 21.41 Obuzele rusești lasă districtul Sviatoshinskii din vestul Kievului fără electricitate. Două linii electrice au fost întrerupte de bombardamente în suburbii, potrivit primăriei. Presiunea apei ar putea scădea, de asemenea.

ACTUALIZARE 21.41 La Varșovia, a început întâlnirea dintre ministrul ucrainean de Externe Kuleba și ministrul Apărării Reznikov cu omologii lor americani, Anthony Blinken și Lloyd Austin.

La întâlnire s-a alăturat și președintele SUA, Joe Biden.

ACTUALIZARE 12.10 Primarul orașului asediat Mariupol a declarat că a vorbit cu ambasadorul Franței în Ucraina despre opțiunile de evacuare a civililor, după ce președintele francez Emmanuel Macron a spus că va propune Rusiei un plan pentru a ajuta oamenii să plece. Vorbind la televiziunea națională, Vadim Boichenko a spus că situația din oraș rămâne critică, lupte de stradă având loc în centrul său.

ACTUALIZARE 12.05 În Kiev va fi impusă din nou o restricție de ieșire din case a civililor, valabilă de sâmbătă, ora 20.00, până luni, ora 08.00, a anunțat primarul Kievului. Vitali Klitschko a spus într-o postare online că decizia a fost luată de armata ucraineană, fără a oferi mai multe detalii.

ACTUALIZARE 11.21 Astăzi se deschid 10 coridoare umanitare. Civilii vor fi evacuați din 4 orașe din regiunea Kiev și 6 orașe din Lugansk. Cei din Mariupol trebuie să plece singuri spre Zaporojie. Rușii nu lasă autobuzele să treacă.

ACTUALIZARE 11.10 Secretarul britanic de Externe Liz Truss a declarat sâmbătă că Marea Britanie va furniza alimente în valoare de 2 milioane de lire sterline pentru persoanele aflate în zonele ocupate de forţele ruse în Ucraina. “Această donație vitală de alimente și provizii va ajuta poporul ucrainean în fața invaziei barbare a Rusiei”, a spus Truss, citată de CNN.

ACTUALIZARE 10.52 Șeful administrației regiunii Kiev a spus că trupele rusești au intrat în orașul Slavutîci. Armata rusă încearcă să disperseze un miting care se desfăşoară în oraş, trag focuri de armă în aer și aruncă grenade paralizante, a declarat șeful administrației de la Kiev, Oleksandr Pavliuk. Acesta a mai spus că şeful administraţiei locale, Yurii Fomichev, ar fi fost răpit. Slavutîci este un oraș de lângă granița cu Belarus, la vest de Cernihiv și la nord de capitala Ucrainei.

ACTUALIZARE 10.48 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut sâmbătă Qatarului, unul dintre cei mai importanți exportatori mondiali de gaze naturale lichefiate, să își mărească producția pentru a contracara amenințările Rusiei de a folosi energia „pentru șantaj”. „Vă cer să creșteți producția de energie, astfel încât toată lumea din Rusia să înțeleagă că nimeni nu poate folosi energia ca armă pentru a șantaja întreaga lume”, a spus Zelenski într-un mesaj video difuzat în timpul Forumului de la Doha, organizat în Qatar.

ACTUALIZARE 09.50 Potrivit procuraturii generale din Ucraina, 136 de copii au fost uciși, iar 199 răniți, în timpul invaziei rusești. Numai în regiunea Kiev, 64 de copii au fost uciși sau răniţi.

ACTUALIZARE 09.07 SUA pregătesc sancțiuni care vizează companii rusești ce furnizează bunuri și servicii pentru armata și serviciile secrete ruse, inclusiv componente cu dublă utilizare, au declarat oficiali americani. Sancțiunile Departamentului Trezoreriei SUA ar putea fi anunțate săptămâna viitoare.

 

Evenimentele ultimelor 24 de ore

Vineri seara, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a reiterat necesitatea discuțiilor de pace și a declarat că forțele țării sale au aplicat „lovituri puternice” Rusiei. „Prin împiedicarea acțiunilor Rusiei, apărătorii noștri împing liderii ruși o idee simplă și logică: este nevoie de discuții. Semnificative, urgente, corecte”, a declarat el, adăugând că Ucraina nu va renunța la teritoriu.

Ministerul rus al Apărării a declarat că prima fază a operațiunii sale militare a fost „în general” finalizată şi că Rusia se va concentra asupra „eliberării” regiunii Donbass din estul Ucrainei.

Joe Biden se află în vizită în Polonia, în semn de susținere pentru statele din Europa de Est.

Autoritățile din Mariupol au spus că aproximativ 300 de persoane au fost ucise în bombardamentul rusesc asupra teatrului dramatic din oraş săptămâna trecută.

Vladimir Putin a promulgat vineri un proiect de lege care introduce pedepse cu închisoarea de până la 15 ani pentru publicarea de informații „false” despre oricare dintre acțiunile Rusiei în străinătate.

Statele Unite vor furniza Europei mai mult gaz natural lichefiat pentru a contribui la reducerea dependenței de Rusia

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite