31 de ani de la Revoluția din 1989. Cele mai multe comemorări vor avea loc online, anul acesta

15 decembrie 2020, 12:35

Drumul spre libertate a pornit din Piaţa Sfânta Maria, ca răspuns la apelul pastorului reformat Laszlo Tokes de a fi martori la evacuarea sa din locuinţă, din cauza criticilor aduse regimului Ceauşescu.

Scânteia Revoluției s-a aprins în 15 decembrie. Pastorul reformat Laszlo Tokes cerea sprijin pentru a nu fi mutat din comunitatea religioasă pe care o conducea.

El le spusese enoriașilor că va fi transferat de la Timișoara într-un sat din Sălaj și i-a chemat să fie martori la evacuarea sa abuzivă. Pastorul criticase regimul Ceaușescu. Și oamenii i-au fost alături!

Chiar din acea seară, lucrători ai Securității, în civil, au încercat să-i aresteze. Au izbucnit conflicte, dar nu s-au extins.

A doua zi, manifestația de solidaritate s-a transformat într-o demonstrație anticomunistă.

La 31 de ani de la Revoluție și în acest an se vor organiza evenimente. Totul se va desfășura altfel decât în anii trecuți având în vedere pandemia de coronavirus. Unele dintre evenimente se desfășoară online, la altele nu va avea acces publicul

Seria de manifestări începe astăzi și va continua până săptămâna viitoare. Astăzi, de la ora 14.00, are loc o comemorare online care are loc în casa parohială din Piața Maria.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă