31 de ani de la reunificarea Germaniei. Angela Merkel: Această libertate nu a venit de la sine, ci a fost câştigată

Germania a sărbătorit astăzi 31 de ani de la reunificare, cu mult fast, după ce anul trecut ceremoniile au fost anulate din cauza pandemiei. Mesajul Angelei Merkel adresat germanilor a fost: împreună construim viitorul. A fost ultimul discurs al său la acest eveniment, în calitate de cancelar, un discurs așteptat cu mare interes acum, când partidele politice negociază în vederea formării unei coaliții de guvernământ.

03 Octombrie 2021, 21:15 (actualizat 03 Octombrie 2021, 21:22) Știrile TVR |
$article.media.images[0].description
31 de ani de la reunificarea Germaniei"

Mentorul Angelei Merkel, cancelarul Helmut Kohl, și Wolfgang Schauble, ministrul de interne din noiembie 1989 sunt arhitecții planului de reunificare a Germaniei. După primele și ultimele alegeri libere din Germania comunistă, care au avut loc în martie 1990, negocierile dintre cele două germanii au culminat cu un tratat de reunificare.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: 3 octombrie 1990 reprezintă reunificarea ţării noastre în pace şi libertate.

Această libertate nu a venit de la sine, ci a fost câştigată.

Ţara pe care o sărbătorim acum, a fost reunită şi datorită oamenilor din RDG care au riscat totul pentru drepturile lor, pentru libertate, pentru o societate diferită. Le suntem datori celor care au îndrăznit atât de mult, care au ieşit pe străzi cu speranţă şi curaj.

La sfârșitul celui de al Doilea Război Mondial, statul german a fost împărțit în patru zone de ocupație controlate de Franța, Marea Britanie, SUA și URSS.

În mai 1949, forțele aliate au format un nou stat german, Republica Federală a Germaniei, iar pe 7 octombrie 1949 era fondată oficial Republica Democrată Germană ca stat communist sub influența URSS.

Căderea Zidului Berlinului anunță nu numai reunificarea firească a țării, dar și căderea comunismului în tot spațiul sovietic.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 1°C
IASI 0°C 1°C
CLUJ 1°C 0°C
CONSTANTA 4°C 1°C
CRAIOVA 1°C 4°C
BRASOV 0°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI