31 de ani de la căderea comunismului în România

26 decembrie a însemnat un nou pas către consolidarea victoriei revoluției române din 1989. După executarea lui Nicolae Ceaușescu și a soției sale Elena, începe organizarea statului. Se iau primele măsuri legislative, în paralel cu continuarea luptelor cu cei care încă erau fideli regimului abia desființat. Incertitudinea oamenilor nu dispăruse încă, așa că mulțimile nu părăseau străzile Capitalei, iar zvonurile alimentau, printre altele, temerile unei posibile reveniri a comuniștilor.

26 Decembrie 2020, 21:51 Știrile TVR |
31 de ani de la căderea comunismului în România
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Judecarea, condamnarea și execuția soților Ceaușescu a fost ultimul proces din țara noastră desfășurat potrivit legilor comuniste instituite după 1945. Românii voiau să scape definitiv de comunism, să uite tot, chiar și formulele de adresare.

După dispariția lui Ceaușescu, s-a crezut că forțele loialiste vor depune armele, însă atât în Capitală cât și în alte orașe ale țării răsunau sunetele mitralierelor. Erau filtre pe străzile Bucureștiului, iar civili înarmați și militari arestau persoane bănuite că ar face parte dintre teroriștii care omorâseră atâția oameni. Zvonurile erau la putere în acele zile.

Se înființează tribunale extraordinare pentru a-i judeca pe cei suspectați că ar fi recurs la acte de terorism și se transmite un ultimatum pentru depunerea armelor pe 28 decembrie. În aceeași zi au fost aborgate mai multe legi, cele care interziceau avortul sau care vizau raționalizarea alimentelor, a căldurii și curentului în case și apartamente.

Între timp, în fața fostului Comitet Central și pe bulevardele Capitalei, oamenii continuau să manifesteze.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 36°C 37°C
IASI 33°C 35°C
CLUJ 33°C 33°C
CONSTANTA 26°C 28°C
CRAIOVA 33°C 33°C
BRASOV 30°C 31°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI