30% din populaţia rezidentă a Capitalei s-a vaccinat anti Covid. Valul 4 al pandemiei și posibile restricţii pentru nevaccinaţi

În septembrie, România va avea din nou, zilnic, 1.600 de noi cazuri de COVID. Cele mai multe vor fi în Bucureşti-Ilfov. Sunt cele mai recente estimări ale specialiştilor în sănătate publică. Pentru valul 4 autorităţile iau în calcul noi restricţii, multe doar pentru persoanele neimunizate. Ministrul Sănătăţii a declarat, în exclusivitate pentru TVR, că în restaurante ar putea intra doar persoanele care au certificat verde sau certificat de vaccinare.

30 Iulie 2021, 19:54 (actualizat 30 Iulie 2021, 20:22) Știrile TVR |

Din 2 milioane de oameni câți trăiesc în București, doar 750 de mii s-au imunizat până acum: rata de vaccinare nu depășește cu mult 30%.

Şi doar 60% din profesorii, brancardierii și infirmierele din spitalele din Capitală s-au imunizat până acum.

Capitala este cea mai expusă noului val al pandemiei, iar prefectul a avut o primă întâlnire cu șefii DSP și cei responsabili cu spitalele pentru a stabili cum vor acţiona în faţa noii afluențe de bolnavi de covid.

  • Alin Stoica, prefectul Capitalei: Undeva la mijlocul lunii septembrie vor fi foarte multe cazuri. Cam 1 600 de cazuri pe zi, ceea ce e foarte mult.
  • Reporter: Ce ar însemna 800 de cazuri pe zi în Capitală și Ilfov? Ne vom întoarce la anumite restricții?
  • Alin Stoica, prefectul Capitalei: Cu siguranță. Există diverse opțiuni, printre care și opțiunea de a favoriza, cu ghilimelele de rigoare, persoanele sau cetățenii care s-au vaccinat deja, deci pot să fie măsuri care să fie asimetrice.

În ultimele săptămâni, în  București, s-au vaccinat, în medie, o mie de persoane pe zi.

Planul Ministerului Sănătății este să le ofere vouchere şi bonuri de masă celor se vor vaccina şi astfel să îi stimuleze pe cât mai mulţi să se apere împotriva pandemiei.

Dar specialiștii în sănătate publică nu sunt de acord cu stimulentele.

  • Reporter: Voucherele sunt o soluție pentru oameni ca să se vaccineze?
  • Oana Nicolescu, şefa DSP Bucureşti: Din punct de vedere al DSP-ului, nu sunt o soluție, noi trebuie să fim conștienți cu toții că, în momentul de față, singura soluție este vaccinarea.

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a explicat, în exclusivitate la TVR, despre cum ne-ar putea schimba viața noul val al pandemiei.

Oana Mihăilă, ministrul Sănătăţii: Deja știm care sunt activitățile cu risc mare de transmitere a bolii, cum sunt restaurantele, luatul mesei în restaurante, iar acolo să permitem accesul fie pe certificat verde, fie pe certificat de vaccinare.  Pentru persoanele vaccinate viața nu se va schimba în mod diferit, indiferent de incidența bolii.

Răspândirea exponențială a variantei Delta se vede în incidenţa cazurilor de infectare cu noul coronavirus, care s-a triplat în ultimele două săptămâni în București.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 4°C 5°C
IASI 2°C 4°C
CLUJ 6°C 6°C
CONSTANTA 5°C 6°C
CRAIOVA 3°C 4°C
BRASOV 5°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI