300 de stații meteo și 100 de staţii agrometeorologice noi în toată țara. Acestea vor oferi o mai bună acurateţe a informaţiilor din teren

24 noiembrie 2022, 10:01

Reţeaua naţională de meteorologie va fi completată cu 300 de staţii meteorologice şi 100 de staţii agrometeorologice care se vor alătura celor peste 160 deja existente. Staţiile noi vor fi puse în funcţiune până în 2025 şi vor oferi o mai bună acurateţe a informaţiilor din teren. Întregul proiect va costa 40 de milioane de euro, iar banii vor veni prin PNRR.

Tanczos Barna, ministrul Mediului: Pentru noi, pentru minister şi pentru instituţiile care beneficiază de aceste informaţii sunt chiar vitale acele prognoze nowcasting, pentru că primăria, ISU local şi Institutul de Hidrologie pot face pregătirea necesară în câteva ore, acolo unde se prognozează un fenomen meteorologic sever, gândiţi-vă la viituri, gândiţi-vă la o furtună puternică, la tunete, fulgere care pot genera incendii.

Însă, România trebuie să rezolve şi problema celor 7 radare meteo pe care le are la nivel naţional. Acestea sunt vechi de aproape 20 de ani şi urmează să fie înlocuite în următorii ani.

Elena Mateescu, director executiv ANM: Într-adevăr, au fost achiziţionate şi înstalate în 2003. Funcţionează şi în prezent, nu este uşor având în vedere deja vechimea acestora. Şapte radare noi vor fi amplasate şi vor trebui să devină operaţionale la sfârşitul anului 2023.

ANM anunţă că informaţii despre calitatea aerului la nivel naţional ar putea fi oferite alături de informaţiile meteo. Cel mai devreme acest lucru s-ar putea întâmpla din 2025.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă