300.000 de militari ruși, zeci de mii de vehicule și o mie de avioane și elicoptere. Exercițiu militar în Siberia

11 septembrie 2018, 07:53

Potrivit ministrului rus al Apărării, Sergey Shoygu, citat de presa din Ucraina, la exercițiu iau parte 300.000 de militari ruși, 36.000 de vehicule și piese de tehnică militară, 1.000 de avioane și elicoptere.

Participă totodată la Vostok 3.200 de militari chinezi, precum și un număr nespecificat de soldați din Mongolia.

Purtătorul de cuvânt al NATO, Dylan White, citat de presa ucraineană, spunea că prin numărul mare de militari mobilizați pentru Vostok 2018, Rusia arată că se concentrează puternic pe exersarea unui conflict la scară mare.

„Fiecare țară e liberă să recurgă la astfel de aplicații militare, dar într-o manieră transparentă și predictibilă”, a completat Dylan White, care a amintit totodată faptul că Rusia și-a folosit deja armata contra vecinilor din Ucraina și Georgia.

O asemenea demonstrație de forță precum cea pe care o declanșează rușii astăzi nu a mai fost pusă în scenă din 1981, când, sub președinția lui Leonid Brejnev, peste 100.000 de militari ai URSS și ai trupelor membre ale Tratatului de la Varșovia au participat la o aplicație considerată la vremea respectivă fără precedent pe timp de pace.

Anul trecut pe vremea aceasta, Rusia a desfășurat exercițiul Zapad-17, la care au participat doar 13.000 de militari.

Întrebat de ce anul acesta au fost scoși din unități 300.000 de oameni, o treime din efectivul total al armatei ruse, după cum notează BBC, Dmitriy Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Putin, a spus că „țara trebuie să-și testeze capacitățile de autoapărare, în condițiile în care există o situație internațională neprietenoasă și agresivă la adresa Rusiei”.

În altă ordine de idei, rușii au făcut o mișcare surprinzătoare și au invitat Turcia, țară membră NATO, să ia parte la Vostok 2018, a anunțat luni cotidianul pro-guvernamental Yeni Shafac, care îl citează pe ministrul turc al Apărării, Hulusi Akkar.

Interesant este faptul că Turcia este reprezentată chiar în acest moment la exercițiul Rapid Trident 18, care se desfășoară în poligonul Yavoriv din Ucraina, sub comandă americană și ucraineană.

Turcii nu au trupe aici, ci doar 3 ofițeri. Deocamdată, Ankara nu a precizat dacă va accepta invitația Moscovei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite