30 iunie, ziua dedicată asteroizilor și modalităților prin care Pământul poate fi protejat de un posibil impact periculos. Trebui să ne pese și să fim pregătiţi, pentru că într-o zi, va fi

30 mai 2022, 06:01

După această perioadă, sistemul solar a devenit mai calm. Astăzi, în mare parte, atmosfera Pământului este lovită de obiecte mici, care se descompun rapid. Dar mai există asteroizi și comete care au orbitele în apropierea Pământului. Acestea sunt numite “obiecte apropiate de Pământ” sau NEO (near-Earth object). Șansele să provoace daune majore sunt mici, dar nu inexistente.

Când ar putea un asteroid mare să lovească din nou Pământul?

Cu aproximativ 108 milioane de ani în urmă, un asteroid sau o cometă a lovit Luna și a format craterul Tycho de 86 de kilometri lățime, care poate fi văzută de pe Pământ.

Dinozaurii, martorii acestui eveniment, au dispărut atunci împreună cu aproximativ 70% din viața de pe Pământ.

42 de milioane de ani mai târziu, când un asteroid cu o lățime de 5 până la 15 kilometri a lovit pământul și a provocat schimbarea climei.

(w400) steroizi

În timp ce rocile spațiale de această mărime ar putea lovi Pământul la fiecare sută de milioane de ani, NEO-urile cu o lungime de 50 până la 100 de metri pot lovi mult mai des, la aproximativ o mie de ani și pot distruge, de exemplu, un oraș mare şi ar putea provoca distrugeri ecologice.

Cum să tratezi titlurile bombastice cu privire la loviturile asteroizilor

Astăzi, putem urmări asteroizii periculoși, putem calcula dacă ar avea un impact asupra Pământului, cu ani înainte ca aceasta să se întâmple, dându-ne timp să-i deviem. Numim acest efort de a ne salva planeta de impacturi majore „apărare planetară”.

„Nu există asteroizi [considerabili] cunoscuți în curs de coliziune cu Pământul, în viitorul apropiat. NASA pune întotdeauna la dispoziție informații despre NEO pe cneos.jpl.nasa.gov/sentry”, spune Nancy Chabot, un om de știință de la Johns Hopkins Applied Physics Laboratory.

Dacă și când vom afla că un asteroid considerabil va avea un impact real asupra Pământului, NASA și alte astfel de organizații spațiale la nivel global vor trimite comunicate de presă și vor emite actualizări continue pe toate canalele lor.

De ce trebuie să ne pregătim pentru un asteroid acum

În timp ce filmele au adus în atenția publicului asteroizii şi impactul lor asupra Pământului, a fost nevoie de aproape 25 de ani pentru a convinge factorii de decizie ai agențiilor și organizațiilor spațiale din întreaga lume că este necesară investirea de resurse pentru a identifica, urmări și devia NEO-urile. Chiar și aşa, finanțarea semnificativă a început abia în ultimul deceniu când Casa Albă a propus o creștere de cinci ori a fondurilor pentru acest domeniu.

Finanțarea sporită a SUA pentru apărarea planetară a dus, de asemenea, la lansarea misiunii Double Asteroid Redirection Test (DART) în 2021. În septembrie, prima navă spațială din lume va lovi un asteroid pentru a-i schimba traiectoria.

(w460) planetary.

Următoarea misiune importantă dedicată apărării planetare este NEO Surveyor, telescopul spațial care își propune să descopere cel puțin 90% dintre NEO-uri periculoase pentru Pământ.

Telescoapele terestre nu sunt la fel de potrivite pentru această misiune, din cauza anumitor factori precum vremea, interferența Soarelui și creșterea numărului de sateliți.

Și totuși, pentru bugetul NASA pentru anul fiscal 2023 a fost propusă o reducere de 100 de milioane de dolari, fapt care a dus la amânarea proiectelor pentru 2028.

Nancy Chabot, care face parte din misiunea DART, a subliniat importanța timpului pe care ni-l oferă misiunile precum NEO Surveyor. „În multe filme, intriga prezintă un asteroid care va lovi Pământul foarte curând, apoi personajele se chinuie să prevină catastrofa. Un mic efort susținut acum pentru a găsi toți asteroizii este cheia pentru a nu fi în această situație și este baza unei bune strategii de apărare planetară, începând cu misiuni precum NEO Surveyor.”

Ce face Societatea Planetară pentru apărarea planetară

Din 2020, membrii și susținătorii Societății Planetare au trimis scrisori reprezentanților lor în guvern îndemnându-i să finanțeze NEO Surveyor pentru a putea fi lansat în 2025.

Bugetul NASA pentru 2021 a îndeplinit parțial această solicitare, iar agenția a aprobat misiunea pentru dezvoltare ulterioară în iunie 2021.

Bugetul pentru anul fiscal 2022 a fost și mai bun; Planetary Society a ajutat la asigurarea celor 143 de milioane de dolari necesari pentru a avansa NEO Surveyor. Dar cererea de buget pentru exercițiul financiar 2023 retrage misiunea din nou, reducând finanțarea și amânând misiunea.

Așadar, deși nu trebuie să avem insomnii din cauza unui asteroid mare care va afecta Pământul în curând, cu siguranță ar trebui să ne pese de asta și să ne pregătim ca și cum omenirea va depinde de el. Pentru că într-o zi, va fi.

Sursa https://www.planetary.org/

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite