30 de ani de la înfiinţarea programului Erasmus. Studenţii au fost invitaţi să îşi povestească experienţele

20 iunie 2017, 15:22

33 de foşti studenţi Erasmus au fost invitaţi să îşi povestească experienţele. Lucian Pîrvoiu i-a întâlnit şi ne spune cum le-a schimbat programul Erasmus vieţile.

Destinat iniţial ţărilor membre, programul s-a extins de-a lungul timpului, înglobând actualmente şi state care nu sunt membre UE, cum ar fi Norvegia, Turcia sau Macedonia. În total 33 de ţări, care schimbă anual între ele milioane de studenţi care au posibilitatea de a studia în străinătate graţie acestei burse.

Parlamentul European a invitat câte un reprezentant din fiecare ţară pentru a-şi povesti experienţa. Alexandra Pascalidou este o tânără născută în România din părinţi greci. Până la şase ani a trăit în Grecia, după care s-a mutat cu familia în Suedia, unde a ajuns jurnalist de televiziune şi realizator de documentare. Erasmus a ajutat-o să îşi redescopere ţara.

“Am avut şansa de a studia în Grecia, ţara mea. Era un vis al meu, dar nu mi-aş fi permis să merg să învăţ acolo. Graţie programului Erasmus am fost acolo pentru un an, în Creta, acea insulă magică, unde am studiat ştiinţele politice”, spune Alexandra.

Pentru Simona Bişboacă, experienţa trăita în Italia, la Universitatea din Bologna, a reprezentat un pas hotărâtor în ceea ce avea ulterior să devină: antreprenor, inventator şi cercetător în domeniul industriei alimentare.

“Am avut o experienţă extraordinară, am început să lucrez în cercetare pe aparatură foarte scumpă, pe care, la acea vreme, în România nu puneam mâna”, mărturiseşte Simona.

Programul Erasmus nu a fost doar un succes educaţional, ci şi unul demografic. Mai în glumă, mai în serios, circulă o anecdotă potrivit căreia, în perioada de 30 de ani de existenţă, nu mai puţin de un milion de bebeluşi s-ar fi născut în urma relaţiilor pe care studenţii Erasmus le-au legat între ei.

Şi povestea nu se opreşte aici: Programul continuă cu şi mai mare aplomb, Uniunea Europeană având alocate pentru acesta până în 2020 fonduri de 15 miliarde de euro. De asemenea, programul intră şi în era informatică, având de acum înainte şi propria aplicaţie de smartphone, care va uşura demersurile administrative ale studenţilor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite