30 de ani de la căderea Zidului Berlinului. Merkel: "9 noiembrie ne îndeamnă să facem tot ce ne stă în putere să apărăm libertatea, democraţia, demnitatea şi statul de drept"

Exact acum 30 de ani a căzut Zidul Berlinului, simbolul comunismului si al Cortinei de Fier. Scenele de bucurie colectivă au făcut înconjurul lumii. La ceremoniile de sâmbătă, desfășurate pe o ploaie rece, au participat, alături de cancelarul și de președintele Germaniei, lideri din fostul bloc comunist. S-au depus flori și s-au oficiat slujbe în memoria celor care și-au găsit sfârșitul încercând să ajungă în lumea liberă. Angela Merkel a cerut Europei să apere valorile fundamentale.

09 Noiembrie 2019, 18:52 (actualizat 09 Noiembrie 2019, 20:41) |

În acea noapte nebună, berlinezii din Est și din Vest escaladau zidul, simbolul divizării orașului, societății, simbolul divizării Europei. Un popor separat de la sfârșitul războiului se regăsea și se îmbrățișa în lacrimi.

Curajul a învins frica, iar regimurile totalitare s-au prăbușit.

Zidul Berlinului aparține istoriei.

Ne învață că niciun zid care exclude oamenii și restrânge libertatea nu este atât de lung sau de înalt încât să nu poată fi depășit.

Acesta a fost unul dintre mesajele cancelarului Merkel, originară din fosta Republică Democrată Germană, cu o carieră politică începută după prăbușirea fortificației de beton.

La Capela Reconcilierii din Berlin s-a vorbit despre apărarea valorilor care stau la baza Europei.

Angela Merkel,  cancelarul Germaniei: "9 noiembrie ne îndeamnă să facem tot ce ne stă în putere să apărăm libertatea, democraţia, demnitatea umană şi statul de drept".

"SUA au ajutat Germania să realizeze reunificarea, iar așa ceva nu se uită niciodată", a subliniat Angela Merkel, alături de secretarul american de stat, Mike Pompeo - o reconsolidare a relațiilor Washingtonului cu aliatul european, fragilizate de dezacordurile privind cheltuielile militare sau de conflictele comerciale.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 14°C 17°C
IASI 15°C 15°C
CLUJ 14°C 13°C
CONSTANTA 14°C 15°C
CRAIOVA 15°C 18°C
BRASOV 12°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI