30 august, Ziua Internațională a Persoanelor Dispărute. Liderul sindicatului Europol: Am învățat prea puține din cazul Caracal

Persoane dispărute
Persoane dispărute
30 august 2020, 16:13

Aproape 200 dintre minorii dispăruți în ultimul an au vârste până în 10 ani, arată datele transmise de IGPR către Salvaţi Copiii.

Peste 95% dintre ei au fost găsiţi, însă încă sunt copii dispăruţi.

Doar 70 de copii figurează pe site-ul Poliţiei Române ca fiind dispăruţi: 37 de fete şi 33 de băieţi.

Cel mai recent profil publicat pe site este al unei fetiţe de 8 ani, din Ilfov. Poliţia a informat presa joi despre dispariţia fetei, iar după câteva ore a anunţat că a fost găsită.

La polul opus, cea mai veche dispariţie este a lui Vasile Duţu, născut în 1983. Băiatul a plecat în 1997 de la casa lui din comuna Dorobanţu din Călăraşi şi nimeni nu a mai ştiut de el. Avea 14 ani la acel moment. Acum, el are 37 de ani.

Vasile nu este singurul care a dispărut în urmă cu mulţi ani. Poliţia mai caută copii dispăruţi şi în 1999, 2003, în 2005.

De Ziua Internaţională a Persoanelor Dispărute şi la un an de la tragedia din Caracal, încă mai avem de învăţat cum să-i căutăm pe cei de negăsit, susțin polițiștii.

„Practic, pe nimeni nu mai interesează aceşti copii. Sunt mult prea puţine mijloace pe care poliţiştii să le aibă la dispoziţie pentru a putea identifica acei minori care sunt dispăruţi de o perioadă foarte mare de timp. Iată că la noi nici acele linii telefonice dedicate, care au fost lansate cu mult fast în anii precedenţi de Poliţia Română, nu mai funcţionează, nu au mai fost finanţate. Softul „Alertă copil” este ineficient pentru că a fost folosit de extrem de puţine ori şi nu a produs efectele despre care ni s-a spus la acel moment. Dacă ne întreabă cineva ce am învăţat de la un an de zile de la cazul Caracal, am învăţat mult prea puţine, pentru că deşi legislaţia a fost modificată şi nu mai vorbim despre o simplă petiţie atunci când înregistrăm o dispariţie şi avem în momentul de faţă mijloace legale de a intercepta telefonul minorului de exemplu, în situaţia în care este dispărut. Totuşi, este insuficient”, explică liderul sindicatului Europol, Cosmin Andreica, citat de Mediafax.

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat, la 21 decembrie 2010, Rezoluţia 65/209, prin care şi-a exprimat profunda îngrijorare faţă de creşterea fenomenului dispariţiilor forţate în diferite regiuni ale lumii, ce presupune arestarea, detenţia şi răpirea de persoane împotriva voinţei lor, dar şi faţă de numărul tot mai mare de rapoarte cu privire la hărţuirea, maltratarea şi intimidarea martorilor sau a rudelor persoanelor date dispărute, potrivit site-ului oficial al Organizaţiei Naţiunilor Unite. Aceste fapte reprezintă o încălcare deosebit de gravă a drepturilor omului şi fac obiectul unei infracţiuni internaţionale.

Prin aceeaşi rezoluţie, Adunarea Naţiunilor Unite a salutat şi intrarea în vigoare a Convenţiei internaţionale pentru protecţia tuturor persoanelor împotriva dispariţiilor forţate, adoptată la 20 decembrie 2006, şi a decis declararea zilei de 30 august drept Ziua internaţională a persoanelor dispărute. Această zi a fost marcată pentru prima dată în 2011.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite