3 mai, Ziua Mondială a libertății presei. Reporteri fără Frontiere a lansat o campanie de luptă împotriva dezinformării - #FightFakeNews

Campania include un clip intitulat „#FightFakeNews". Ziua Mondială a libertăţii presei este un prilej să ne amintim de principiile fundamentale ale celei de-a patra puteri în stat. Ziua este marcată de UNESCO printr-o conferinţă la Accra, Ghana, prilej cu care, fotoreporterul egiptean Mahmoud Abu Zeid, alias Shawkan, primește Premiul mondial pentru libertatea presei.

03 Mai 2018, 08:33 (actualizat 03 Mai 2018, 12:45) | Magda Manea |
Ziua Mondială a Libertății Presei 2018 / FOTO: unesco
Ziua Mondială a Libertății Presei 2018
Mahmoud Abu Zeid, alias Shawkan

Lupta contra dezinformării este o miză majoră a acţiunilor de apărare a jurnalismului. Cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, celebrată în fiecare an pe 3 mai, RSF a lansat un clip care îndeamnă la mobilizare contra ştirilor false ("fake news") - "#FightFakeNews".

Fotoreporterul egiptean Mahmoud Abu Zeid, alias "Shawkan", a fost arestat în 2013, împreună cu alţi doi ziarişti străini, pe când imortaliza dispersarea în forţă a manifestanţilor adunaţi în Piaţa Rabia din cairo.

Mahmoud Abu Zeid a lucrat ca fotoreporter, între altele, pentru Time Magazine, Die Zeit şi Bild-Zeitung. A fost arestat după ce a fotografiat încleştările violente din Piaţa Rabia, între forţele de ordine şi demonstranţii fideli preşedintelui Mursi, legitim ales. De atunci, deşi nu există act de acuzare împotriva sa, măsura de arest preventiv i-a tot fost prelungită iar cererile de eliberare cu consecvenţă respinse.

La începutul lui 2017, procurorul de caz a cerut, în cazul său, pedeapsa cu moartea. Grupul de lucru ONU privind detențiile arbitrare a calificat arestarea și detenția acestuia drept arbitrare și contrar drepturilor și libertăților garantate de Declarația Universală a Drepturilor Omului și de Pactul Internațional privind Drepturile Civile și Politice.

"Alegerea lui Mahmoud Abu Zeid aduce un omagiu curajului, rezistenței și angajamentului față de libertatea de exprimare", a declarat Maria Ressa, președintele juriului.

Premiul va fi acordat pe 2 mai cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei, sărbătorită în Ghana în acest an și a cărei temă este "Keeping Power in Check: Media, Justice and The Rule of Law”.

De Ziua mondială a libertății presei sunt omagiaţi şi jurnaliştii  care și-au pierdut viața prin exercitarea profesiei lor.

Ziua mondiala a libertății presei a fost proclamată de către Adunarea Generală a ONU, în 1993, în urma unei recomandări adoptate în cadrul celei de-a XXVI-a sesiunii a Conferinței Generale a UNESCO în 1991.

ONU a declarat ziua de 3 mai Ziua mondială a libertății presei pentru a aduce în atenția publică importanța și necesitatea respectării libertății de exprimare, conform articolului 19 din Declarația Universală a Drepturilor Omului: "Orice om are dreptul la libertatea exprimării opiniilor; acest drept include libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum și libertatea de a căuta, de a primi și de a răspândi informații și idei prin orice mijloace și independent de frontierele de stat."

În România, ziua este marcată din anul 2000, la iniţiativa Agenției de Monitorizare a Presei în colaborare cu Asociația pentru Protejarea și Promovarea Libertății de Exprimare și Centrul pentru Jurnalism Independent.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 3°C
IASI 3°C 1°C
CLUJ -2°C -3°C
CONSTANTA 4°C 3°C
CRAIOVA 4°C 2°C
BRASOV -1°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI