29 octombrie, Ziua internațională a internetului, una dintre cele mai importante invenții din istoria omenirii

Este greu de înțeles o lume fără internet. Internetul oferă acces instantaneu la informații. Motoarele de căutare fac aceste informații ușor de obținut. Pe lângă dobândirea de cunoștințe, utilizatorii de internet au o ofertă nesfârșită de divertisment. Internetul face posibilă efectuarea de activități bancare și de cumpărături din confortul propriei case. Internetul este, de asemenea, o modalitate excelentă de a face donații și de a strânge fonduri. Datorită internetului, mulți oameni pot lucra de la distanță de oriunde în lume. Ce ne-am face fără internet?

29 Octombrie 2021, 09:06 | Magda Manea |
Ziua internaţională a internetului
Ziua internaţională a internetului
Siguranţa pe internet
Traficul de internet. internet, atac cibernetic
internet
Facebook

Prima conexiune între două calculatoare s-a realizat în urmă cu 48 de ani, pe 29 octombrie 1969, când s-au transmis pe rând, şi au fost recepţionate, literele L, O şi G. Începea astfel revoluţia în domeniul comunicaţiilor care s-a numit INTERNET.

Pentru a dovedi măreția acestei invenții, iată câteva statistici:

  • În ianuarie 2021 existau peste 4 miliarde de utilizatori activi de internet în întreaga lume - 59,5% din populația globală. Din acest total, 92,6% (4,32 miliarde) au accesat internetul prin intermediul dispozitivelor mobile.
  • China, India și Statele Unite se clasează înaintea tuturor celorlalte țări în ceea ce privește utilizatorii de internet. China are peste 854 de milioane de utilizatori de internet, iar India are aproximativ 560 de milioane de utilizatori online. Ambele țări au încă multă populație offline.
  • În medie, utilizatorii de internet petrec online 6 ore și 42 de minute pe zi
  • În medie, utilizatorii de internet petrec 2 ore și 16 minute pe zi pe rețelele sociale
  • Google este cel mai vizitat site web din lume pe internet
  • YouTube și Facebook ocupă locurile 2 și 3 pentru cele mai vizitate site-uri.
  • În 2022, se estimează că rețelele sociale vor ajunge la 4 miliarde de utilizatori, iar cifra este în creştere, pe măsură ce utilizarea dispozitivelor mobile și rețelele sociale mobile câștigă tot mai mult teren.
  • În 2020, vânzările online cu amănuntul la nivel mondial s-au ridicat la 4,28 trilioane de dolari, iar veniturile din comerțul electronic cu amănuntul vor crește la 5,4 trilioane de dolari în 2022.
  • Cumpărăturile online sunt una dintre cele mai populare activități online din întreaga lume.

(w460) Siguranţa

O scurtă istorie a internetului

Prima conexiune între două calculatoare s-a realizat în urmă cu 48 de ani, pe 29 octombrie 1969, când s-au transmis pe rând, şi au fost recepţionate, literele L, O şi G. Începea astfel revoluţia în domeniul comunicaţiilor care s-a numit INTERNET.

Ziua Internaţională a Internetului este sărbătorită în fiecare an pe 29 octombrie. În această zi, în urmă cu 48 de ani, în anul 1969, Charley Kline de la UCLA (California) a încercat pentru prima dată să se conecteze online.

Kline a transmis de la un calculator SDD Sigma 7 găzduit în universitate, mesajul 'log' către un calculator SDD Sigma 7 de la Stanford Research Institute, utilizând reţeaua ArpaNet.

(w460) Traficul d

Mesajul ar fi trebuit să fie „Login“, însă sistemul s-a blocat după apăsarea tastei „g“. Conexiunea s-a pierdut, însă începuse o revoluţie.

Aşa au fost puse bazele ARPAnet, reţeaua care avea să acopere aproape tot globul sub numele de Internet.

În 1970 s-a creat o reţea între Harvard şi MIT.

În 1971 s-au pus bazele emailului. Programatorul Ray Tomlinson a implementat un sistem de comunicare care presupunea despărţirea numelui utilizatorului de cel al computerului cu simbolul „@“.

În 1973, reţeaua ARPAnet se extindea şi peste ocean. University College din Londra a fost prima instituţie europeană conectată la reţeaua de computere. Pe atunci, 75% din toată activitatea de pe ARPAnet consta din trimiterea de emailuri.

(w460) Facebook

Un an mai târziu apărea conceptul TCP/IP. Acesta presupunea ca reţeaua să nu mai fie gestionată de un singur punct de control, ci informaţiile să ajungă de la un computer la un altul cu ajutorul unui protocol de transmisie.

La popularizarea Internetului la scară globală a contribuit o invenţie din 1977: modemul pentru PC. Acesta a fost dezvoltat de Dennis Hayes şi Dale Heatherington.

(w460) internet

În 1990 a apărut primul provider de servicii de Internet prin dial-up, numit The World. În acelaşi an, ARPAnet a încetat să existe, iar Berners-Lee a terminat de programat WWW-ul, definind şi standardele HTML, HTTP şi URL. În 1991 a apărut prima pagină Web. Aceasta avea scopul de a explica ce este, de fapt, World Wide Web. Următorii 23 de ani sunt marcaţi de apariţia primelor browsere, primelor motoare de căutare, serviciilor de transfer de fişiere, reţelelor sociale şi a dispozitivelor permanent conectate la Internet.

În 1989, Tim Berners-Lee a pus bazele pentru WWW – World Wide Web. El a scris o lucrare menită să-i convingă pe savanţii de la CERN că un sistem global de hipertext era în interesul tuturor.

 

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 4°C
IASI 2°C 4°C
CLUJ 2°C 2°C
CONSTANTA 3°C 4°C
CRAIOVA 2°C 8°C
BRASOV -1°C 1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI