29 mai, Ziua internațională a Forțelor ONU de menținere a Păcii

29 mai 2022, 07:00

Ziua internațională a Forțelor de Menținere a Păcii a Națiunilor Unite, 29 mai, este un omagiu adus contribuției neprețuite a personalului în uniformă și civil la activitatea organizației și celor aproape 4.200 de trupe de menținere a păcii care și-au pierdut viața servind sub drapelul ONU din 1948, inclusiv 135 anul trecut.

Tema Zilei din acest an este „Oameni. Pace. Progres. Puterea parteneriatelor.”

Menținerea păcii a ajutat la salvarea a nenumărate vieți și a adus pacea și stabilitatea în multe țări de-a lungul deceniilor. Dar ONU nu poate reuşi pe cont propriu să pună capăt conflictelor și să asigure soluții politice durabile. Parteneriatele sale cu statele membre, societatea civilă, organizațiile neguvernamentale, agențiile ONU și alte părți sunt fundamentale pentru a aduce îmbunătățiri tangibile în viața oamenilor obișnuiți, în domenii precum dezvoltarea economică, statul de drept, drepturile femeilor, drepturile omului, sănătate și educație.

Prima misiune ONU de menținere a păcii a fost înființată la 29 mai 1948, când Consiliul de Securitate a autorizat desfășurarea unui număr mic de observatori militari ONU în Orientul Mijlociu pentru a forma Organizația Națiunilor Unite de Supraveghere a Armistițiului (UNTSO) pentru a monitoriza Acordul de armistițiu dintre Israel și vecinii săi arabi.

De atunci, peste 1 milion de femei și bărbați au servit în 72 de operațiuni de menținere a păcii ale ONU, impactând direct viețile a milioane de oameni și salvând nenumărate vieți. Astăzi, menținerea păcii ONU desfășoară peste 87.000 de militari, polițiști și personal civil în 12 operațiuni.

Rolul Forțelor ONU este de menținere a păcii, în vederea evitării oricărui conflict militar, astfel încât înțelegerea între națiuni și grupuri etnice să fi elementul care să domine viața umană la nivel mondial.

Denumirea de „Căști Albastre” se datorează culorii echipamentului militarilor, albastrul fiind culoarea reprezentativă a păcii, stabilității și loialității.

Pentru a marca Ziua la sediul ONU din New York, pe 26 mai, secretarul general va depune o coroană de flori în onoarea tuturor forțelor de menținere a păcii care și-au pierdut viața în timp ce serveau sub steagul ONU în ultimele șapte decenii. Și va avea loc o ceremonie virtuală în cadrul căreia medalia Dag Hammarskjold va fi acordată postum trupelor de menținere a păcii care și-au pierdut viața în 2021. În cadrul ceremoniei virtuale va fi și premiul Avocatul Anului în domeniul genului militar.

România și Căștile Albastre

România a sprijinit și continuă să sprijine eforturile ONU de menținere a păcii afirmându-se, de-a lungul timpului, drept un contributor important la misiunile și operațiile desfășurate sub egida acestei organizații internaționale.

Astfel, țara noastră înregistrează, în acest an, un record de 29 de ani de participare continuă cu trupe la acest tip de misiuni. Începând cu primii militari români care au acționat, ca observatori, în cadrul misiunii UNIKOM din Irak-Kuweit, peste zece mii de membri ai Armatei României au fost dislocați în diverse regiuni ale lumii și au activat sub drapelul Națiunilor Unite în 25 de misiuni de menținere a păcii.

(w460) Căştile

În prezent, Ministerul Apărării Naționale își aduce aportul pentru consolidarea păcii și securității în zone ale globului marcate de conflict și instabilitate, participând la misiunile și operațiile de menținere a păcii din RD Congo, Kosovo, Sudanul de Sud, zona de frontieră India-Pakistan și Republica Mali.

Dintre acestea, cea mai importantă și consistentă prezență a militarilor români este cea a Detașamentului Carpathian Pumas la Misiunea Multidimensională Integrată a ONU de Stabilizare din Republica Mali (MINUSMA).

Anul acesta, având în vedere limitările impuse pentru evitarea răspândirii noului coronavirus, aniversarea va fi celebrată prin evenimente virtuale. Astfel, vineri, 29 mai, la sediul ONU, Secretarul General al Națiunilor Unite, António Guterres, va depune o coroană de flori în memoria tuturor membrilor misiunilor și operațiilor de menținere a păcii care și-au pierdut viața servind sub drapelul ONU. Acest moment va fi urmat de o ceremonie virtuală de conferire a Medaliei „Dag HAMMARSKJOLD” unui număr de 83 de militari, polițiști și agenți de pază civili care au căzut la datorie în 2019.

Ziua Internațională a Forțelor ONU de menținere a Păcii are ca temă, în acest an, „Femeile în menținerea păcii”, pentru a sublinia rolul important al femeilor în operațiunile desfășurate sub egida Organizației Națiunilor Unite.

(w460) Căştile

Mesajul Secretarului General al ONU, António Guterres

„Astăzi, onorăm peste un milion de femei și bărbați care au servit ca forțe de menținere a păcii ale Națiunilor Unite din 1948.

Aducem un omagiu celor aproape 4.200 de eroi, femei și bărbaţi, care și-au sacrificat viața pentru cauza păcii.

Și ni se aduce aminte de un adevăr vechi: pacea nu poate fi niciodată luată de bună.

Pacea este premiul.

Suntem profund recunoscători celor 87.000 de persoane care servesc acum sub steagul ONU și care ajută la menţinerea păcii în întreaga lume.

Ei se confruntă cu provocări enorme. Creșterea violenței împotriva forțelor de menținere a păcii le-a făcut munca și mai periculoasă. Restricțiile din cauza pandemiei au îngreunat situația. Dar forțele de menținere a păcii ale Națiunilor Unite continuă să fie parteneri pentru pace.

Anul acesta, ne concentrăm pe puterea parteneriatelor.

Știm că pacea este câștigată atunci când guvernele și societățile își unesc forțele pentru a rezolva divergenţele prin dialog, pentru a construi o cultură a nonviolenței și pentru a-i proteja pe cei mai vulnerabili.

Pe tot globul, forțele de menținere a păcii ale ONU lucrează cu statele membre, societatea civilă, agenții umanitari, mass-media, comunitățile pe care le deservesc și mulți alții, pentru a promova pacea, a proteja civilii, a promova drepturile omului și statul de drept și pentru a îmbunătăți viața a milioane de oameni.

Astăzi și în fiecare zi, salutăm implicarea lor de a ajuta societățile să se îndepărteze de conflicte, către un viitor mai pașnic și mai prosper pentru toți.

Le suntem pentru totdeauna datorii.”

 

 

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite