29 de turişti din România şi Bulgaria, depistaţi cu COVID-19 la vama Kulata–Promachonas

10 iulie 2020, 15:46

Vama Kulata-Promachonas este singurul punct de frontieră deschis pentru turiștii care merg cu mașina în Grecia.

În continuare, acolo turiștii sunt testați aleatoriu, iar astăzi au fost depistate noi cazuri pozitive.

MAE transmite că autoritățile elene au confirmat public un număr de 29 de cazuri noi de infectare în rândul cetățenilor care au venit din România și Bulgaria, fără a preciza, până la acest moment, numărul de cazuri în funcție de cetățenie.

Până acum erau confirmate 3 cazuri de români depistați pozitiv în Grecia. Un bărbat din insula Thassos a fost retestat. Rezultatul celui de-al doilea test a fost negativ, iar cetățeanul român urmează să revină în România în cel mai scurt timp.

În paralel cu aceasta situație, astăzi, guvernul de la Atena a decis și noi restricții în încercarea de a preveni cazurile de COVID de import.

Stelios Petsas, purtător de cuvânt al guvernului: „Începând cu ora 06:00, marţi, 14 iulie 2020, toţi cei care intră în Grecia pentru călătorii neesenţiale prin punctul de trecere Promachonas sunt obligaţi să prezinte un test molecular cu rezultat negativ privind infecția cu COVID-19, prelevat cu maximum 72 de ore înainte. În al doilea rând, obligativitatea de a completa formularul de localizare a pasagerilor (PLF) rămâne în vigoare. Acesta trebuie completat cu minimum 24 de ore, faţă de 48 de ore, cum era până acum, înainte de sosirea în Grecia„.

Nerespectarea obligației de a completa acest formular este sancționată cu o amendă de 500 de euro, potrivit legislației elene.

Noile reguli riscă să deraieze planurile multor români. Un test COVID costă cel puțin 300 de lei, la cabinete este aglomerație, iar procedura destul de anevoioasă.

Premierul Ludovic Orban: Vom transmite un semnal ca toate centrele acreditate să efectueze testul COVID pentru cei care au sejururi planificate în Grecia

Noile reguli anunțate de greci ar putea să nu fie ultimele.

Ministerul Afacerilor Externe menționează că autoritățile elene competente pot modifica fără preaviz condițiile de intrare pe teritoriul național, în funcție de numărul de noi cazuri de COVID-19 ce vor fi înregistrate pe parcurs.

_________________________

ACTUALIZARE Potrivit autorităţilor citate de iefimerida.gr și preluate de Mediafax, turiştii infectaţi sunt cetăţeni din Bulgaria şi România.

Prim-ministrul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, se află vineri după-amiază într-o teleconferinţă pentru implementarea unui plan de control operaţional la intrările în Grecia.

Joi, guvernul și-a exprimat îngrijorarea în privinţa infecțiilor depistate la turiştii care intră în ţară, în special din ţările vecine din Balcani, dar şi din România.

Autoritățile de la Atena se pregătesc să reimpună restricții publice și de călătorie pentru a opri infectările cu COVID-19.

Vor fi anunțate săptămâna viitoare, după cum a precizat un oficial guvernamental.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă