29 de ani de la procesul cuplului dictatorial Ceaușescu. Sentința de condamnare la moarte, pronunțată după un proces sumar

În urmă cu 29 de ani, chiar de Crăciun, a avut loc unul dintre cele mai importante episoade ale Revoluției române: procesul și execuția cuplului dictatorial Nicolae și Elena Ceaușescu. Totul s-a încheiat în mai puțin de o oră și jumătate. Iar după un proces care nu a avut nimic de-a face cu normele juridice, soții Ceaușescu au fost împușcați.

25 Decembrie 2018, 20:05 (actualizat 25 Decembrie 2018, 20:07) Știrile TVR |
Soții Ceaușescu, judecați și executați de Crăciun
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Procesul soților Ceaușescu a avut loc chiar în ziua de Crăciun, în cazarma Târgoviște, unde fuseseră duși într-un transportor blindat al Armatei.

Procurorul militar a prezentat patru capete de acuzare, printre care genocid și subminarea economiei naționale.

Audierile au început la ora 13:20. Din primul moment, dictatorul nu a recunoscut tribunalul excepțional și a refuzat cu obstinație să răspundă întrebărilor.

Procesul a durat 1 oră și 20 de minute.

În sală au fost prezenți, printre alții, generalul Victor Atanasie Stănculescu, Gelu Voican Voiculescu și Virgil Măgureanu, devenit apoi primul director al SRI.

La 14:45 a fost anunțată sentința: condamnare la moarte.

Plutonul de execuție a fost format din 3 parașutiști veniți de la Boteni, care au tras foc automat înainte de a se ordona ceva.

La cinci minute după sentință, Elena și Nicolae Ceaușescu erau deja morți.

Organizatorii procesului, lideri ai Revoluției, au declarat ulterior că s-au grăbit atât de tare cu execuția pentru că voiau să oprească acțiunile teroriștilor.

În perioada 22-25 decembrie s-au înregistrat, într-adevăr, cele mai multe decese din timpul Revoluției.

Televiziunea Română a anunțat în scurt timp execuția, însă imaginile au fost difuzate mai târziu, după ce caseta a fost editată.

Ulterior, o televiziune franceză a difuzat versiunea needitată.

La doar două luni de la proces, președintele completului, generalul Gică Popa, s-a sinucis în biroul său din Ministerul Justiției.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 29°C
IASI 20°C 28°C
CLUJ 19°C 23°C
CONSTANTA 22°C 23°C
CRAIOVA 22°C 27°C
BRASOV 21°C 23°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI