29 aprilie, Ziua Internațională a Dansului. Friedemann Vogel: Când avem teatrele închise și festivaluri anulate, lumea noastră se oprește

29 aprilie 2021, 13:51

Ziua Internațională a Dansului a fost creată de Comitetul pentru Dans al Institutului Internațional de Teatru ITI, principalul partener pentru artele spectacolului al UNESCO. De la înființarea sa în 1982, Comitetul Internațional pentru Dans și Institutul Internațional de Teatru ITI selectează o personalitate din lumea dansului pentru a transmite un mesaj pentru Ziua Internațională a Dansului. Această zi este o zi de sărbătoare pentru cei care pot vedea valoarea și importanța dansului ca artă și este ca un apel de trezire pentru guverne, politicieni și instituții care nu i-au recunoscut încă valoarea și nu i-au realizat încă potențialul pentru creșterea economică.

(w500) Friedemann

„O vedetă de talie mondială care a rămas cu picioarele pe pământ” a fost modul în care revista Tanz l-a descris pe Friedemann Vogel când a fost ales „Dansatorul anului” pentru a doua oară în 2019.

Având în vedere cât de mult și-a dorit să devină dansator, nu este surprinzător faptul că primul documentar de lung metraj despre el este intitulat „Friedemann Vogel – Încarnarea dansului”. De peste 20 de ani, artistul premiat cu mai multe trofee a evoluat pe scenele mari ale lumii, de la Scala din Milano la Teatrul Bolshoi din Moscova până la Festivalul Mondial de Balet din Tokyo, câștigând atât premii cât inimile publicului. Apreciat atât pentru interpretările sale profund emoționante din spectacolele dramatice, cât și pentru rolurile sale electrizante din opere contemporane, Friedemann deține titlul național de „Kammertänzer” – cea mai înaltă distincție pentru un dansator din Germania.

(w500) Friedemann

Mesajul transmis de Friedemann Vogel în 2021 de Ziua Internațională a Dansului

„Totul începe cu mișcarea – un instinct pe care îl avem cu toții – iar dansul este o mișcare rafinată prin care comunicăm. Deși tehnica fără cusur este importantă și impresionantă, în cele din urmă contează ceea ce exprimă dansatorul prin mișcare.

Ca dansatori, suntem în permanență în mișcare, aspirând să creăm momente de neuitat. Indiferent de genul de dans, contează ceea ce fiecare dansator se străduiește să realizeze. Când dintr-o dată nu mai avem voie să cântăm, când avem teatrele închise și festivaluri anulate, lumea noastră se oprește. Fără contact fizic. Fără spectacole. Fără public. Niciodată în istoria recentă comunitatea dansului nu a avut o mai mare provocare ca acum când trebuie să rămânem motivați și să ne găsim rațiunea de a fi. Cu toate acestea, abia acum când ceva prețios ne-a fost luat, apeciem cu adevărat cât este de vital ceea ce facem și cât de mult înseamnă dansul pentru societate în general. Dansatorii sunt adesea apreciați pentru priceperea lor fizică, când de fapt forța mentală îi susține. Cred că această combinație unică de capacitate fizică și agilitate psihică ne va ajuta să ne depășim, să ne reinventăm, să păstrăm dansul ca sursă de inspirație.”

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite