29 aprilie, Ziua internațională a dansului la cea de-a 40-a aniversare

29 aprilie 2022, 07:48

Pe 29 aprilie 1727 s-a născut coregraful francez Jean Georges Noverre, creatorul baletului modern şi promotorul dansului ca artă independentă. Ziua Mondială a Dansului încurajează practicarea acestuia în lume, dincolo de bariere etnice, politice şi culturale. Scopul evenimentelor organizate cu acest prilej este acela de a-i reuni pe toţi iubitorii dansului.

(w460) Ziua inter

Ziua Internațională a Dansului a fost creată de Comitetul pentru Dans al Institutului Internațional de Teatru ITI, principalul partener pentru artele spectacolului al UNESCO. De la înființarea sa în 1982, Comitetul Internațional pentru Dans și Institutul Internațional de Teatru ITI selectează o personalitate din lumea dansului pentru a transmite un mesaj pentru Ziua Internațională a Dansului. Această zi este o zi de sărbătoare pentru cei care pot vedea valoarea și importanța dansului ca artă și este ca un apel de trezire pentru guverne, politicieni și instituții care nu i-au recunoscut încă valoarea și nu i-au realizat încă potențialul pentru creșterea economică.

Mesajul de Ziua internațională a dansului

Este transmis în acest an de Kang Sue-jin, directorul artistic al baletului național coreean

“Catastrofa numită Covid-19 ne-a schimbat viaţa, n-am mai fost liberi și, traiul în mijlocul acestei tragedii, ne face să reconsiderăm semnificația „dansului” și a „dansatorilor” În trecutul îndepărtat, dansul era un mijloc primordial de exprimare și comunicarea prin gesture. Apoi, a devenit arta care mișcă sufletul și inspiră publicul. Este arta momentului, dificil de reprodus la forma inițială odată finalizată, deoarece este creată cu tot trupul și sufletul. Dansul este alcătuit din momente efemere.Cu toate acestea, Covid-19 a restricționat și chiar blocat arta dansului în forma sa originală.

(w160) Kang Sue-j

Chiar dacă situația se îmbunătățește, spectacolele de dans sunt încă supuse multor restricții. Asta ne face să prețuim amintirile vremurilor în care dansul și dansatorii străluceau ca niște bijuterii şi luminau lumea.

Este important să ne amintim că, în timpul epidemiei de ciumă, supranumită “moartea nagră”, spectacolul de baletul Giselle, care înfățișează dragostea dincolo de moarte a fost interpretat la Opera din Paris la 28 iunie 1841 și a primit un răspuns exploziv. De atunci, Giselle a fost interpretat în toată Europa și în toate orașele lumii, a mângâiat și a încurajeat sufletele devastate de pandemie.

(w380) Kang Sue-j

Este spiritul magnific al unei balerine care încearcă să scape de gravitatea greutăților lumii.

Ca dansatori, noi credem că baletul aripilor noastre dă speranță inimilor celor care iubesc arta dansului și le dă curajul să depășească această pandemie. Inima mea deja începe să bată cu putere”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite