27 octombrie, ziua pisicilor negre. Cu ce au „greșit” de-a lungul istoriei

Ce poate fi mai elegant decât o pisică neagră, o adevărată pumă în miniatură, spun iubitorii blănoaselor patrupede. Cu toate acestea, pisicile negre sunt adesea trecute cu vederea atunci când iubitorii de animale vin la adăposturi pentru o adopție.

27 Octombrie 2022, 16:08 (actualizat 27 Octombrie 2022, 16:16) Știrile TVR |
Ziua pisicii negre / FOTO: facebook
Ziua pisicii negre
Binx
Sylvester
Cea mai bogată pisică
Pisica lui Caroline

Unde au "greșit" pisicile neagre?

Încă din Egiptul Antic, pisicile erau venerate, în parte datorită capacității lor de a combate paraziții, cum ar fi șoareci, șobolani. Pisicile regilor purtau bijuterii de aur și aveau voie să mănânce din farfuriile stăpânilor.

Și astăzi, pisicile negre sunt adesea asociate ghinionului, dar nu toată lumea știe de ce.

În mitologia celtică se spune că zânele luau întruchiparea unor pisici negre, iar sosirea lor într-o casă sau sat era semn de noroc.

Din nefericire, pelerinii religioși se temeau de orice era legat de credințele păgâne ale strămoșilor, iar pisicile negre au sfârșit prin a fi considerate adevărați demoni.

La acea vreme a devenit o practică obișnuită ca stăpânii pisicilor negre să fie aspru pedepsiți, iar animalele să fie ucise.

În 1923, Papa Grigore al IX-lea al Bisericii Catolice Romane a luat măsuri cu privire la felinele negre. Acesta povestea adepților săi că diavolul “ne vizitează” deghizat în pisică neagră.

Se spune că Regele Angliei, Charles I, a fost arestat pentru trădare imediat ce pisica neagră a acestuia a murit. Credința acelor vremuri spunea că o pisică neagră ce aduce noroc, atunci când moare aduce ghinion, și deci țara va avea ghinion.

Deși în zilele noastre nimeni nu mai crede cu adevărat că pisicile negre sunt demoni sau vrăjitoare deghizate, ele sunt adesea văzute ca semne ale ghinionului de mulți oameni.

în Statele Unite, în anumite regiuni, adopția pisicilor negre la sfârșitul lunii octombrie este interzisă, datorită zvonurilor despre tortura de Halloween. Interdicția nu este peste tot - și nu există nici o dovadă că oamenii le abuzează în spiritul Satanei sau sadismului.

Astăzi, pisica neagră are o pagină specială pe Facebook.

Pisici negre și celebre

Motanul Sylvester este un personaj fictiv, câștigător de trei ori la Academy Awards în seria Looney Tunes și Merrie Melodies, adesea fugărind pe Tweety.

(w400) Sylvester

Motanul Felix este un personaj amuzant de desene animate creat în epoca filmului mut. Felix a fost primul personaj de animație care a atins un nivel de popularitate suficient pentru a atrage publicul de film.

Binx, protagonistul nemuritor al unui film din anii '90.

(w400) Binx

Cea mai bogată pisică care a trăit vreodată, Blackie, a aparţinut milionarului Ben Rea, de la care a moştenit 12.5 milioane de dolari, în mai 1988. Blackie a fost ultimul supraviețuitor dintre cele 15 pisici ale lui Ben Rea.

(w400) Cea mai bo

Pisica lui Coraline

Deși fără nume (deoarece pisicile se pot identifica reciproc fără nume), pisica neagră a lui Coraline joacă un rol-cheie în acest film animat întunecat. În timp ce călătorește din lumea reală în lumea cealaltă, înțeleapta pisicuță înțeleaptă o supraveghează și o sfătuiește pe drum.

(w400) Pisica lui

Pluto din "The Black Cat" de Edgar Allan Poe

În timp ce soarta lui Pluto ne întristează, nu trebuie să uităm că ea nu lasă ucigașul să scape nepedepsit. Iubitorii de pisici știu că puterile aparent supranaturale ale acestei feline nu sunt un "blestem", ci mai degrabă dreptate!

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 4°C
IASI -1°C 2°C
CLUJ -1°C 1°C
CONSTANTA -1°C 2°C
CRAIOVA -1°C 0°C
BRASOV -5°C -2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI