27 octombrie, Ziua Mondială a Patrimoniului Audiovizual. Jaime Torres-Bodet: Arhivele sunt mai mult decât „vaste cimitire”. Sunt locuri pline de experiențe, aventuri, riscuri și drame ale societății

La data de 27 octombrie este marcată, anual, Ziua Mondială pentru Patrimoniul Audiovizual, la iniţiativa Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Învăţământ, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO). Arhivele ne spun povești despre viețile și culturile oamenilor din întreaga lume. Ele reprezintă o moștenire neprețuită, memoria noastră colectivă și o sursă valoroasă de cunoaștere, deoarece reflectă diversitatea culturală, socială și lingvistică a comunităților noastre.

26 Octombrie 2020, 07:00 | Magda Manea |
Ziua Mondială a Patrimoniului Audiovizual
Ziua Mondială a Patrimoniului Audiovizual
Ziua Mondială a Patrimoniului Audiovizual

Arhivele ne ajută să creștem și să înțelegem lumea în care trăim. Conservarea acestui patrimoniu și siguranța că acesta rămâne accesibil publicului și generațiilor viitoare este un obiectiv vital pentru toți. Arhivele UNESCO au lansat proiectul „Digitizing our shared UNESCO history” în acest scop.

Poetul mexican și fost director general al UNESCO, Jaime Torres-Bodet, a spus că arhivele sunt mai mult decât „vaste cimitire”, ele sunt locuri pline de „experiențe, aventuri, riscuri și drame” ale societății. Ele sunt cruciale, a argumentat el, pentru „continuitatea conștiinței umane” și pentru posibilitatea unui guvern bun; ele conțin „urmele educaționale ale vieții”.

(w500) Ziua Mondi

Ziua Mondială a Patrimoniului Audiovizualului marchează adoptarea, în 1980, a Recomandării pentru protejarea și conservarea imaginilor în mișcare.

Ziua Mondială este o ocazie pentru statele membre UNESCO de a-și evalua performanța în ceea ce privește punerea în aplicare a Recomandării din 2015 privind conservarea și accesul la patrimoniul documentar, inclusiv în formă digitală.

Anul acesta tema Zilei Mondiale a Patrimoniului Audiovizualului este „Fereastra ta către lume”.

Materialele audiovizuale ca obiecte de patrimoniu documentar oferă o fereastră către lume. Vedem evenimente la care nu putem participa, auzim voci din trecut care nu mai pot vorbi și creăm povești care informează și distrează. Conținutul audiovizual joacă un rol din ce în ce mai vital în viața noastră, în timp ce căutăm să înțelegem lumea și să ne implicăm alături de semenii noștri.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 13°C 15°C
IASI 11°C 16°C
CLUJ 12°C 14°C
CONSTANTA 16°C 15°C
CRAIOVA 13°C 14°C
BRASOV 12°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI