VIDEO TELEJURNAL

27 martie, Ziua Unirii Basarabiei cu România, declarată sărbătoare naţională

În urmă cu 99 de ani, pământul românesc de la răsărit de Prut şi până la Nistru revenea acasă. S-a scris atunci una dintre cele mai importante file din istorie, iar azi, preşedintele Klaus Iohannis a decis ca ziua de 27 martie să fie zi de sărbătoare naţională. Unirea cu Basarabia a rezistat doar până în 1940, însă relaţiile româno-moldovene se traduc prin tot mai multe proiecte comune.

27 Martie 2017, 20:39 (actualizat 27 Martie 2017, 21:09) |
Unirea cu Basarabia, costuri și beneficii
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Şi România, şi Basarabia, erau, în urmă cu 100 de ani, ţări unde marea majoritate a populaţiei lucra în agricultură, iar produsul intern brut era realizat în principal din aceste resurse. Însă regiunea de dincolo de Prut avea productivitate agricolă cu cel puţin 10% mai mică.

Din 1918 până în 1940, în Basarabia s-au deschis fabrici de țigarete, de dulciuri sau alte produse alimentare şi s-a construit un aeroport modern la Cetatea Albă. Totuşi, dezvoltarea economică a zonei a rămas sub media din România Mare.

Cât ar costa unirea au calculat reprezentanţii Fundaţiei Universitare a Mării Negre, pe baza experienţei germane.

Petrişor Peiu, expert economic: ‘Costurile pe 20 de ani pentru o uniformizare acceptabilă ar fi undeva de dimensiunea unui PIB de acum, cam 170 de miliarde de dolari’.

Banii ar trebui folosiţi pentru unificarea monetară, pentru realizarea infrastructurii din Republica Moldova şi pentru acordarea de pensii şi salarii măcar în administraţia publică, la nivelul din România. O astfel de măsură ar duce la o creştere economică mai consistentă pe termen lung.

Principala problemă ar rămâne unificarea monetară, pentru care ar trebui cheltuite jumătate din fonduri, la fel ca în urmă cu 99 de ani. Avantajul ar fi că acum investiţiile în agricultură şi infrastructură ar putea fi acoperite şi din fonduri europene.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 18°C 20°C
IASI 16°C 18°C
CLUJ 17°C 18°C
CONSTANTA 12°C 13°C
CRAIOVA 17°C 18°C
BRASOV 15°C 17°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI