27 martie, Ziua Unirii Basarabiei cu România, declarată sărbătoare naţională

27 martie 2017, 20:39

Şi România, şi Basarabia, erau, în urmă cu 100 de ani, ţări unde marea majoritate a populaţiei lucra în agricultură, iar produsul intern brut era realizat în principal din aceste resurse. Însă regiunea de dincolo de Prut avea productivitate agricolă cu cel puţin 10% mai mică.

Din 1918 până în 1940, în Basarabia s-au deschis fabrici de țigarete, de dulciuri sau alte produse alimentare şi s-a construit un aeroport modern la Cetatea Albă. Totuşi, dezvoltarea economică a zonei a rămas sub media din România Mare.

Cât ar costa unirea au calculat reprezentanţii Fundaţiei Universitare a Mării Negre, pe baza experienţei germane.

Petrişor Peiu, expert economic: ‘Costurile pe 20 de ani pentru o uniformizare acceptabilă ar fi undeva de dimensiunea unui PIB de acum, cam 170 de miliarde de dolari’.

Banii ar trebui folosiţi pentru unificarea monetară, pentru realizarea infrastructurii din Republica Moldova şi pentru acordarea de pensii şi salarii măcar în administraţia publică, la nivelul din România. O astfel de măsură ar duce la o creştere economică mai consistentă pe termen lung.

Principala problemă ar rămâne unificarea monetară, pentru care ar trebui cheltuite jumătate din fonduri, la fel ca în urmă cu 99 de ani. Avantajul ar fi că acum investiţiile în agricultură şi infrastructură ar putea fi acoperite şi din fonduri europene.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă