27 iunie, Ziua ochelarilor de soare. Tendințe 2017

27 iunie 2017, 08:22

Uneori, lumina directă a soarelui este prea puternică pentru confortul ochilor, iar în timpul activităţilor în aer liber, ochiul uman poate recepţiona mai multă lumină decât în mod obişnuit. Medicii recomandă utilizarea ochelarilor de soare pentru a proteja ochii de radiaţiile ultraviolete (UV) şi “lumina albastră”, factori care pot provoca o serie de afecţiuni.

Protecţii străvechi şi rudimentare

Se pare că inuiţii au fost primii purtători de ochelari, confecţionaţi din fildeş de morsă, aplatizaţi şi prevăzuţi cu fante înguste pentru a proteja ochiul de soarele reflectat în zăpadă.

Potrivit legendelor, printre primii utilizatori ai ochelarilor de soare au fost şi egiptenii. Se spune că membrii tribului Sonolian prindeau în nişte rame de lemn câteva spice de grâu uscate, care îi apărau de soare.

Şi împăratul Nero folosea smaralde lustruite prin care privea luptele gladiatorilor.

Bucăţele plate din cuarţ fumuriu erau folosite în China încă din secolul al 12-lea. Documentele vorbesc despre utilizarea unor astfel de cristale de către judecători în instanţele din China, pentru a-şi ascunde expresiile chipului în timp proceselor.

 

(w460) Tendințe

Ochelarii zilelor noastre

Fabricantul de ochelari James Ayscough a început să experimenteze ochelarii cu lentile colorate la mijlocul secolului al 18-lea, considerând că sticla albastră sau verde ar putea corecta anumite deficienţe de vedere.

Ochelarii cu lentile galben-portocalii sau fumurii au fost prescrise des în sec. XIX şi începutul secolului al XX-lea persoanele bolnave de sifilis, sensibilitatea la lumină fiind una dintre simptomele bolii.

Picturile italianului Tommaso da Modena (1352) pot fi prima dovadă a folosirii ochelarilor de soare în Italia – portrete murale reprezentând zeci de savanţi, papi, cardinali şi filosofi. Portretul cardinalului Hugh de Saint-Cher, un preot dominican francez, îl reprezintă pe teolog purtând ochelari de soare.

 

(w460) Alain Delo

În 1692, în timpul Procesului Vrajitoarelor din Salem, una dintre femeile judecate pentru vrajitorie a purtat în timpul audierilor “o pereche de lentile ovale, negre, care-i acopereau ochii. Acest fapt sugera că avea o relaţie strânsă cu diavolul”, după cum scria o publicaţie a momentului. Un martor a mărturisit că “din fiecare lentilă, la un moment dat, au zburat lilieci”.

La inceputul anilor 1900, starurile de cinema au început să folosească ochelarii de soare, probabil din dorinţa de a evita recunoaşterea de către fani sau pentru a-şi ascunde ochii roşii din cauza lămpilor necesare la filmare.

Greta Garbo, poreclită Sfinxul, obişnuia să-şi ascundă identitatea în spatele unor ochelari de soare şi a unei pălării foarte mari. Astfel, fostul star de cinema putea colinda străzile din New York şi târgurile de vechituri care îi erau atât de dragi, fără teama de a fi recunoscută.

Producţia în masă a ochelarilor a început în America, în anul 1929, când Sam Foster a găsit o piaţă profitabilă pe plajele din Atlantic City şi New Jersey, unde a început să vândă ochelarii de soare sub numele de Foster Grant.

 

(w460) Audrey Hep

În anii premergători celui de-Al Doilea Război Mondial, armata americană a comandat ochelari cu lentile verzi, care să-i protejeze pe piloţi de soarele de la mare înălţime, iar modelul “aviator” a apărut odată cu inventarea lentilelor polarizate de către Edwin H.Land şi aplicarea lor la ramele semnate Ray Ban.

Ochelarii cu lentile polarizate au fost disponibili pentru prima dată în 1936, când Edwin H. Land a început să fabrice lentile cu ajutorul filtrului său brevetat, Polaroid.

În 1960 au apărut ochelarii „teashades”, viu coloraţi şi cu forme dintre cele mai neobişnuite. Numiţi „Ochelarii lui John Lennon” sau „Ochelarii bunicii”, aveau ca scop marcarea diferenţelor culturale. Erau purtaţi, de cele mai multe ori, din raţiuni estetice de către membri ai curentelor contraculturale din anii 1960, Mick Jagger, Roger Daltrey, Boy George sau Ozzy Osbourne. Dcaă iniţial erau de mărime medie, cu lentile perfect rotunde şi ramă subţire, ulterior designul lor a devenit tot mai sofisticat: lentile viu colorate şi reflectorizante de dimensiunile mari.

 

(w460) John Lenno

A apărut un nou modelul – „Yoko Ono”, caracterizat printr-o unică lentilă modelată în aşa fel încât să acopere amândoi ochii. Sau două lentile prinse între ele de un mic cadru de plastic, dând senzaţia că ochelarii sunt dintr-o singură bucată.

În această perioadă, Bob Dylan şi Audrey Hepburn au devenit simboluri ale modei ochelarilor de soare, iar astăzi, multe dintre vedetele de la Holywood au propria linie de ochelari de soare, asemeni parfumurilor.

La începutul anilor 2000, producătorul de ochelari Oakley a dezvoltat şi a  comercializat modelul Thump, cu un sistem digital audio incorporat în rama ochelarilor.

Sportivii şi astronauţii se numără printre cei care folosesc ochelarii din necesitate, nu ca pe un simplu accesoriu. Aceşti ochelari sunt fabricaţi din materiale speciale şi cu o tehnologie specifică.

 

(w460) Dog sungla

Şi câinii poartă ochelari

Se pare că necesari au devenit şi ochelarii pentru câini, pe care, chiar şi guvernul american i-a achiziţionat pentru animalele din zonele de luptă din Irak şi Afghanistan.

Dar nu numai ei poartă ochelari de soare. Un optician german a creat şi vândut cu  mare succes ochelarii Doggles pentru ochii sensibili la vânt şi soare. Flexibili şi comozi, ochelarii sunt benefici şi pentru câinii cu anomalii de vedere.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite