27 ianuarie, Ziua Internațională pentru Comemorarea victimelor Holocaustului | O ceremonie are loc la Templul Coral, din București

27 ianuarie 2023, 05:43

„Te rog să ai grijă de sora ta” au fost ultimele cuvinte pe care Rosa Goldenzeil i le-a spus fiicei sale Cecilie.

Cecilie tocmai ajunsese la Auschwitz-Birkenau împreună cu mama, sora mai mare și un nepot. Lui Cecilie nu-i venea să creadă ce se întâmplă. Sora ei, Mina, s-a grăbit să coboare din vagonul de marfă pentru a avea grijă de fiul ei, Dani.

„Totul s-a făcut cu atâta brutalitate și cu țipete”, își amintea Cecilie. Pe fondul haosului, Rosa a auzit că are loc o selecție, iar bătrânii și femeile cu copii vor fi uciși. A înțeles implicațiile imediat.

Cecilie a privit cum mama ei a alergat la Mina și i-a luat nepotul în brațe. „Dragă,” a consolat-o pe Mina. “Tocmai am aflat că femeilor cu copii le va fi mai ușor. Tot ce vor face este să aibă grijă de copii, dar tinerii vor merge la muncă silnică, iar eu nu sunt atât de tânăr, și nu sunt atât de bine. Nu voi supraviețui niciodată, așa că voi avea grijă de copilul tău. ”

Înainte ca Mina să aibă ocazia să obiecteze, Rosa și Dani au fost împinși într-o parte. Au fost trimişi în camerele de gazare la scurt timp după ce această fotografie a fost făcută, în mai 1944.

„Ea știa unde își duce nepotul și… știa cât va suferi sora mea când va afla ce s-a întâmplat cu fiul ei”, a spus Cecilie.

(w400) Ziua Inter

Cecilie și-a ținut promisiunea față de mama ei. Cele două surori au supraviețuit la Auschwitz. În primăvara anului 1945, Mina și Cecilie au fost eliberate.

Mărturii cutremurătoare aici.

O ceremonie dedicată Zilei Internaționale de Comemorare a Holocaustului și memoriei victimelor Pogromului legionar antievreiesc din București are loc astăzi, la Templul Coral, București.

„Home and Belonging”, tema Zilei Internaționale pentru Comemorarea victimelor Holocaustului în 2023

Comemorarea victimelor Holocaustului și educația sunt un imperativ global în al treilea deceniu al secolului XXI. Istoria şi amintirea aduc demnitate și dreptate celor pe care autorii Holocaustului intenționau să-i distrugă. Salvarea înregistrării istorice, amintirea victimelor, contestarea distorsiunii istoriei exprimată adesea în antisemitismul contemporan, sunt aspecte critice ale revendicării dreptății după crimele trecutului.

Astăzi comemorăm milioanele de femei, bărbați și copii evrei, precum și toate celelalte victime, ucise în timpul Holocaustului.

La 80 de ani de la începutul Holocaustului, antisemitismul rămâne o amenințare. Lecțiile acestei istorii nu au fost niciodată mai relevante și vor fi centrul evenimentelor solemne care marchează Ziua Internațională de Comemorare a victimelor Holocaustului.

(w400) Comemorare

Rezoluţia 60/7 din 2005 a Adunării Generale a ONU, care a decis marcarea Zilei internaţionale de comemorare a victimelor Holocaustului, încurajează statele să comemoreze victimele Holocaustului şi să dezvolte programe educaţionale în materie de Holocaust. De asemenea, documentul respinge orice negare a Holocaustului ca eveniment istoric, fie integral sau parţial, şi felicită statele care s-au angajat în mod activ în conservarea siturilor care au servit ca lagăre de exterminare naziste, lagăre de concentrare, lagăre de muncă forţată şi închisori în timpul Holocaustului.

Totodată, Rezoluţia Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite 61/255 adoptată la 26 ianuarie 2007 condamnă orice negare a Holocaustului şi îndeamnă toate statele membre să respingă fără rezerve negarea Holocaustului.

Documentul apreciază instituirea de către secretarul general al ONU a programului de informare „Holocaustul şi Naţiunile Unite” şi, de asemenea, salută includerea de măsuri în programele educaţionale ale statelor membre în vederea neutralizării încercărilor de a nega sau minimiza importanţa Holocaustului.

Programul de informare al Naţiunilor Unite asupra Holocaustului a stabilit în timp o reţea globală de parteneri şi a dezvoltat iniţiative versatile incluzând resurse educaţionale, programe de dezvoltare profesională, o serie de filme, discuţii şi expoziţii.

(w400) Israel com

Programul are în vedere marcarea în fiecare an a Zilei internaţionale de comemorare a victimelor Holocaustului, aleasă de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite pentru a marca eliberarea lagărului de concentrare şi exterminare Auschwitz Birkenau (1940-1945). Programul lucrează cu state membre din întreaga lume şi oferă sprijin Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru a organiza activităţi de educare şi rememorare a Holocaustului.

De asemenea, Programul de informare al Naţiunilor Unite asupra Holocaustului reprezintă ONU la Alianţa Internaţională pentru Rememorarea Holocaustului, un organism interguvernamental care îşi propune să obţină sprijinul societăţii civile şi al clasei politice pentru educaţia, rememorarea şi cercetarea Holocaustului.

Tema care ghidează rememorarea şi educaţia Holocaustului în 2021 este „Facing the Aftermath: Recovery and Reconstitution after the Holocaust” – „Înfruntarea consecinţelor: recuperare şi reconstituire după Holocaust”. Aceasta are în vedere măsurile luate imediat după Holocaust pentru a începe procesul de recuperare şi reconstituire a indivizilor, comunităţii şi sistemelor de justiţie.

În fiecare an, cu prilejul Zilei internaţionale de comemorare a victimelor Holocaustului sunt organizate o serie de manifestări şi de activităţi la sediul Organizaţiei Naţiunilor Unite din New York şi la birourile ONU din întreaga lume.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite