26 mai, unde și cum poți vota. Românii sunt așteptați la urne pentru alegerile europarlamentare și pentru referendumul pe justiție

25 mai 2019, 20:17

Alegătorii decid câștigătorii celor 32 de mandate care revin țării noastre în Parlamentul European. În aceeaşi zi, de 26 mai, românii trebuie să ia o decizie şi în privinţa referendumului convocat de preşedintele Klaus Iohannis. Numărul secțiilor de vot a fost deja suplimentat.

În schimb, câteva zecii de mii de persoane condamnate nu pot vota în data de 26 mai. La fel și românii din străinătate care au votat deja candidații altor țări din Uniunea Europeană.

Pentru a afla secția de vot la care puteți vota în localitatea de domiciliu, este suficientă introducerea numelui și a codului numeric personal pe site-ul registrulelectoral.ro.

Odată ajunși în interiorul secției de vot, un operator va verifica dacă deja v-ați exercitat sau nu acest drept de vot. Dacă nu ați făcut acest lucru, veți fi direcționat către membrii secției de votare și, în baza cărții de identitate, veți primi trei buletine de vot.

În cazul în care nu vă aflați în localitatea de domiciliu, puteți vota la orice altă secție, pe listele suplimentare.

În cabina de vot, alegătorii au de ales dintre candidații independenți și cei susținuți de partidele parlamentare pentru legislativul european. Și să opteze cu DA sau NU la cele două întrebări supuse referendumului. În cazul în care un alegător a ales inițial să voteze numai pentru un scrutin, el poate reveni și cere exercitarea dreptului de vot și pentru al doilea, în intervalul orelor 7.00 – 21.00.

Odată procedura de vot încheiată, mai aveți doar un singur pas de făcut: inserarea celor trei buletine de vot în urnele special amenajate: avem o urnă pentru alegerile europarlamentare și alte două urne pentru răspunsurile la referendum. În cazul în care, din greșeală sau din întâmplare, ați inserat două sau trei buletine de vot într-o singură urnă, toate voturile vor fi validate, dacă au fost exprimate corect.

Măsuri au fost luate și pentru persoanele netransportabile. Persoanele bolnave, dar și deținuții de drept comun, beneficiari încă de drepturi electorale, pot solicita urna specială de vot.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite