„Împărtășește fapte despre droguri. Salvează vieți ” este tema Zilei internaționale de luptă împotriva consumului şi traficului ilicit de droguri. Vizează combaterea dezinformării și promovează împărtășirea faptelor legate de droguri - de la riscurile pentru sănătate până la soluții pentru abordarea problemei mondiale a drogurilor.
Pandemia de COVID-19 ne-a făcut mai conștienți ca niciodată în privința sănătății, a măsurilor de protecție pentru a rămâne sănătoși și, cel mai important, la protejarea reciprocă. A apărut și continuă să existe un puternic sentiment de solidaritate.
Potrivit Raportului mondial al drogurilor 2021, consumul global de droguri este în creștere, în timp ce pandemia are un impact amplu asupra piețelor de droguri.
Compus din cinci broșuri separate, World Drug Report 2021 oferă o analiză aprofundată a piețelor globale de droguri și prezintă o imagine cuprinzătoare a efectelor măsurabile și a impactului potențial al crizei COVID-19 asupra problemei drogurilor la nivel mondial.
Pandemia de COVID-19 a învățat oamenii de pretutindeni despre importanța accesului la informații vitale. Prin raportul mondial privind drogurile și alte publicații emblematice, Oficiul Națiunilor Unite pentru droguri și criminalitate (UNODC) continuă să furnizeze informații corecte și concrete.
Criza globală a sănătății a demonstrat necesitatea unor abordări colective în realizarea unei viziuni a sănătății pentru toți, pentru a acoperi decalajul în accesul la cunoștințe și resurse pe care populațiile vulnerabile le întâlnesc mult prea des. UNODC, o organizație bazată pe date, contribuie la realizarea acestei viziuni prin intermediul capacităților de cercetare și analiză conduse de experți și printr-un mandat global prin care promite să nu lase pe nimeni în urmă.
Urmând o imagine de ansamblu asupra cererii și ofertei de droguri, Raportul mondial privind drogurile 2021, care a fost lansat la 24 iunie 2021, oferă o analiză a ultimelor estimări și tendințe pe piețele stimulentelor de tip canabis, opioide, cocaină și amfetamină. Raportul include, de asemenea, o evaluare timpurie a impactului pandemiei COVID-19 asupra dinamicii pieței medicamentelor, inclusiv în ceea ce privește consecințele asupra sănătății și modul în care furnizarea de servicii de droguri s-a adaptat la noua situație din multe țări.
Aproximativ 275 de milioane de oameni au consumat droguri în întreaga lume în ultimul an, în timp ce peste 36 de milioane de oameni au suferit de tulburări ale consumului de droguri, conform Raportului mondial privind drogurile din 2021, publicat de Oficiul Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate (UNODC).
Tema Zilei internaționale din acest an împotriva abuzului de droguri și a traficului ilicit este „Împărtășește fapte despre droguri. Salvează vieți ” și subliniază importanța consolidării bazelor de date și a sensibilizării opiniei publice, astfel încât comunitatea internațională, guvernele, societatea civilă, familiile și tinerii să poată lua decizii în cunoștință de cauză.
Conform raportului, procentul de THC, principala componentă psihoactivă din cannabis, a crescut de la aproximativ șase la sută la peste 11 la sută în Europa între 2002-2019 și în jur de patru la 16 la sută în Statele Unite în perioada 1995-2019, în timp ce procentul de adolescenți care au perceput cannabisul ca fiind dăunător a scăzut cu 40% în Statele Unite și cu 25% în Europa.
Mai mult, majoritatea țărilor au raportat o creștere a consumului de cannabis în timpul pandemiei. În sondajele efectuate de profesioniști din domeniul sănătății din 77 de țări, 42% au afirmat că consumul de canabis a crescut. O creștere a utilizării nemedicale a medicamentelor farmaceutice a fost, de asemenea, observată în aceeași perioadă.