26 august, Ziua Internațională a Câinelui, cel mai iubit tovarăș al omului. Opt povești cu protagoniști blănoși

Este un moment de aducere aminte pentru toate dovezile de dragoste pe care ni le oferă prietenii noştri patrupezi, un prilej pentru a face donaţii pentru adăposturile de câini sau de a adopta un prieten blănos.

26 August 2020, 08:58 | Magda Manea |
Stubby / FOTO: stiriletvr
Stubby
Belle
Chaser
Dorado
Dozer
Sergentul Stubby
Cairo

În lume, există nenumărate rase de câini, peste 500 de milioane de exemplare, cu caracteristici și personalități unice, dar care au un numitor comun - acești tovarăși iubitori și minunați sunt niște ființe fascinante.

1. Cairo, câinele erou din Pakistan

(w500) Cairo

Pe 2 mai 2011, Cairo a însoțit echipa SEAL în timpul raidului din Abbottabad, Pakistan, ce a avut drept scop eliminarea lui Osama Bin Laden. Misiunea lui Cairo a fost să găsească orice persoană care încerca să scape din clădirea în care a fost prins Bin Laden.

2. Dozer, câinele maratonist

(w500) Dozer

Într- zi, Dozer, un golden de trei ani, a văzut o grămadă de oameni alergând prin dreptul casei lui din Fulton, Maryland. A fost atât de încântat, încât a ieșit din curte și a început să alerge cu ei. După șapte mile, Dozer a trecut linia de sosire a maratonului Maryland Half, un eveniment de strângere de fonduri pentru un centru de cercetare a cancerului de la Universitatea din Maryland. A doua zi s-a întors acasă atât de obosit încât proprietarii săi l-au dus la veterinar.

Oficialii, care inițial nu au știut că Dozer era singur, i-au acordat ulterior un premiu special.

Acum, Dozer are propria pagină de Facebook și a strâns 21.000 de dolari pentru centrul de cercetare!

3. Lada, un babysitte loial

Olga, o femeie de 22 de ani din Saratov, Rusia, și-a luat băiețelul și câinele la o întâlnire cu prietenii. După câteva băuturi, Olga a plecat spre casă, lăsând copilul în urmă. Din fericire, câinele Lada a rămas cu copilul. Olga s-a trezit dimineața următoare și a constatat lipsa băiețelului și a crezut că a fost răpit. Tatăl femeii a mers în parc și l-a găsit pe Vadim, ud și înfometat, dar nevătămat. Lada, rottweiler-ul familiei, păzise copilul toată noaptea. După această întâmplare, Vadim a fost dat în grija bunicii.

4. Belle a sunat la 911

(w500) Belle

Kevin Weaver are diabet. El are, de asemenea, un beagle special instruit pe nume Belle, care poate sesiza când apar modificări semnificative la nivelul zahărului din sângele bolnavului. În vara anului 2006, Weaver a suferit o criză și a leșinat. Belle a ajuns la telefonul mobil stăpânului său și a apăsat tasta 9, exact așa cum fusese instruită. Numărul era programat să apeleze 911, iar salvatorii au sosit curând.

Ulterior, Belle a primit premiul VITA Wireless Samaritan, acordat celor care folosesc telefoanele mobile pentru a salva vieți. Belle a fost primul câine care a primit acest premiu.

5. Dorado, ghidul curajos

(w500) Dorado

Omar Eduardo Rivera este un IT-ist nevăzător care folosește un câine special antrenat să ajute persoanele fără vedere. Pe 11 septembrie 2001, Rivera lucra la etajul 71 al World Trade Center, când avionul a lovit clădirea în care se afla. Câinele lui, Dorado, se afla sub birou, ca de fiecare dată. Pe măsură ce timpul trecea, Rivera simțea miros de fum și auzea haosul de pe scări. L-a eliberat pe Dorado din lesă, sperând că acesta se va putea salva. Câinele a ignorat ordinul stăpânului și l-a condus pe acesta 70 de etaje mai jos. În tot acel haos, cei doi au fost despărțiți pentru câteva minute, dar Dorado a găsit drumul înapoi la Rivera și au continuat coborârea. Au ajuns la parter după o oră, cu câteva minute înainte de prăbușirea clădirii.

6. Chaser, un câine titrat

(w500) Chaser

Chaser, un border collie, aparține unui profesor de psihologie pensionar. John W. Pilley a citit despre un câine care a învățat să recunoască 200 de substantive germane și a fost curios să vadă dacă Chaser ar putea învăța și el. Lucrând cu câinele timp de aproximativ cinci ore pe zi, Chaser a învățat să recunoască, zilnic, zeci de obiecte noi. A ajuns la 1.022 de substantive! De-a lungul timpului, Chaser a înțeles că învățarea cuvintelor este locul ei de muncă, iar Pilley, în vârstă de 82 de ani, a trecut acum la verbe și la gramatica de bază.

7. Dexter, eroul de război

Dexter CO67, acum pensionar, a luat parte, timp de șase ani, la nenumărate misiuni în Afganistan - a detectat un camion plin cu explozibil și a salvat cel puțin o mie de militari și civili. După încheierea serviciului militar, a fost programat programat pentru eutanasiere din cauza unor probleme la șold și a faptului că odată scoși la pensie, câinii militari sunt greu de adoptat.

Partenerul său, Kathleen Ellison, a luptat pentru salvarea lui Dexter, împreună cu organizația Military Working Dog Adoptions. Veteranul Danny Scheurer, care a lucrat cu câini în timpul serviciului său militar, l-a adoptat pe Dexter și l-a dus acasă la Spring Grove, Illinois.

Dexter a devenit primul membru canin al Legiunii Americane când a fost acceptat ca membru cu drepturi depline de Fox Lake American Legion Post 703.

În tranşee sau în spatele frontului, cel mai bun prieten al omului – câinele – a luptat alături de camarazii săi în cele mai diferite posturi, în funcţie de mărime, inteligenţă şi pregătire.

Aproximativ un milion de câini au murit în timpul Primului Război Mondial, mulţi dintre ei ducându-şi misiunile până la capăt.

Estimările arată că, din 1918, Germania a folosit 30.000 de câini, Franţa şi Belgia, peste 20.000 şi Italia, 3.000. La începutul conflagraţiei, America avea un număr mic de câini pe front, urmând ca mai târziu, armata americană să deţină cei mai mulţi şi mai decoraţi câini de pe front.

8. Sergentul american Stubby

(w500) Sergentul

Este cel mai decorat câine al Primului Război Mondial şi singurul din istorie avansat la gradul de sergent. În 1917, John Conroy, soldat în armata americană, a găsit în campusul unei universităţi un Pit Bull abandonat pe care l-a adoptat şi antrenat ca pe un adevărat soldat. Stubby a ajuns pe front la bordul navei "SS Minnesota” şi a participat la nenumărate ofensive. Curajul său a fost răsplătit cu peste 10 medalii, i s-a acordat gradul de sergent şi i s-a ridicat o statuie, pe care stă scris: "Căinele-erou al Primului Război Mondial, Sergentul Stubby".

Pe front învăţase să detecteze gazele otravitoare şi să-şi avertizeze la timp camarazii, să localizeze soldaţii răniţi şi să-i transporte la loc sigur. Tot el este cel care a prins, de unul singur, un spion german.

În 1918, curajosul Stubby a fost lovit de o grenadă germană şi internat într-un spital militar. A fost operat de urgenţă şi după câteva luni de recuperare a revenit pe front.

Camarazii din compania 102 infanterie i-au confecţionat o jachetă asemănătoare celor purtate de ei, pe care i-au decorat-o cu rangul şi medaliile obţinute - Inima Purpurie, Medalia de Verdun, Medalia Republicii Franceze “Grande War Medal” etc.

După război, Stubby s-a reîntors în SUA, devenind o adevărată vedetă.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 23°C 21°C
IASI 24°C 18°C
CLUJ 14°C 14°C
CONSTANTA 13°C 17°C
CRAIOVA 20°C 19°C
BRASOV 20°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI