25 noiembrie, Ziua internaţională de eliminarea violenţei împotriva femeilor. Violența domestică, pandemia care pândește din umbră și care se dezvoltă în mijlocul crizei COVID-19

25 noiembrie 2020, 09:47

Pe măsură ce cazurile de infectare cu SARS-CoV-2 continuă să tensioneze serviciile de sănătate, serviciile esențiale, cum ar fi adăposturile pentru femeile care au suferit din cauza violenței domestice și liniile de asistență, sunt solicitate la capacitate maximă.

“Orange the World: Fund, Respond, Prevent, Collect!”!

Pe măsură ce țările au implementat măsuri de stopare a răspândirii coronavirusului, violența împotriva femeilor, în special violența în familie, s-a intensificat – în unele țări, apelurile la linii de asistență au crescut de cinci ori.

Conform statisticilor ONU, izolarea a dus la înmulţirea în toată lumea a plângerilor sau apelurilor la autorităţi în legătură cu violenţe domestice: cu 30% în Cipru, cu 33% în Singapore, cu 30% în Franţa şi cu 25% în Argentina.

(w500) Violenţă

Campania UNiTE pentru a pune capăt violenței împotriva femeilor, un efort multianual menit să prevină și să elimine violența împotriva femeilor și fetelor, se va concentra asupra creșterii cererii de acțiune globală pentru reducerea lacunelor de finanțare, asigurarea serviciilor esențiale pentru supraviețuitorii violenței în timpul crizei COVID-19, în principal pe prevenirea și colectarea de date care pot îmbunătăți serviciile de salvare a vieții femeilor și fetelor.

Tema din acest an pentru Ziua internaţională de eliminare a violenţelor împotriva femeilor este “Orange the World: Fund, Respond, Prevent, Collect!”. Ca și în anii anteriori, campania va dura 16 zile, până pe 10 decembrie 2020, când este celebrată Ziua Internațională a Drepturilor Omului.

(w500) Ziua Inter

Mai multe evenimente publice sunt organizate pentru Ziua Internațională din acest an. Clădirile și reperele iconice ale marilor orașe vor fi luminate în portocaliu pentru a aminti nevoia unui viitor fără violență.

De ce trebuie să eliminăm violența împotriva femeilor

  • 1 din 3 femei și fete suferă violență fizică sau sexuală în timpul vieții, cel mai frecvent din partea unei persoane apropiate.
  • Doar 52% dintre femeile căsătorite sau aflate într-o relație poate lua propriile decizii cu privire la relațiile sexuale, utilizarea de contraceptive și de îngrijire a sănătății.
  • 71% din victimele traficului de persoane din întreaga lume sunt femei și fete, iar 3 din 4 dintre aceste femei și fete sunt exploatate sexual.

Violența împotriva femeilor și fetelor este una dintre cele mai răspândite, persistente și devastatoare încălcări ale drepturilor omului și care rămâne în mare parte neraportată, din cauza impunității, tăcerii, stigmatizării și rușinii.

În termeni generali, se manifestă în forme fizice, sexuale și psihologice, și se maifestă prin:

  • violența partenerului (bătaie, abuz psihologic, viol marital, femicid);
  • violența sexuală și hărțuirea (viol, acte sexuale forțate, avansuri sexuale nedorite, abuzuri sexuale asupra copiilor, căsătorii forțate, hărțuirea în stradă, urmărire, hărțuirea cibernetică);
  • trafic de persoane (sclavie, exploatare sexuală);
  • mutilarea genitală a femeilor;
  • căsătoria copiilor.

Declarația privind eliminarea violenței împotriva femeilor, emisă de Adunarea Generală a ONU în 1993, definește violența împotriva femeilor ca „orice act de violență bazată pe gen care are ca rezultat sau poate avea ca rezultat, fizic, sexual sau vătămarea sau suferința psihologică a femeilor, inclusiv amenințările cu astfel de acte, constrângerea sau privarea arbitrară de libertate, indiferent dacă au loc în viața publică sau privată. ”

(w500) Ziua Inter

Consecințele psihologice, sexuale și reproductive afectează femeile în toate etapele vieții lor.

În timp ce violența bazată pe gen se poate întâmpla oricui, oriunde, unele femei și fete sunt deosebit de vulnerabile – de exemplu, fetele tinere și femeile în vârstă, femeile care se identifică ca lesbiene, bisexuale, transgender, migranți și refugiați, femei indigene și minorități etnice, sau femei și fete cu HIV și cu dizabilități, precum și cele aflate în mijlocul crizelor umanitare.

Violența împotriva femeilor continuă să fie un obstacol în calea realizării egalității, dezvoltării, păcii, precum și în îndeplinirea drepturilor omului. Obiectivele de dezvoltare durabilă (ODD) – de a nu lăsa pe nimeni în urmă – nu pot fi îndeplinite fără a pune capăt violenței împotriva femeilor și fetelor.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite