25 decembrie 1989, ultima zi a soților Ceaușescu. Televiziunea Română a transmis atunci, pentru prima dată, slujba de Crăciun de la Patriarhia Română

25 decembrie 2021, 17:00

Pe 25 decembrie 1989, un tribunal constituit ad-hoc condamna cuplul prezidențial la moarte. Cu această sentință s-a pus capăt regimului dictatorial.

Poporul ajunsese la capătul răbdării și nu mai putea fi calmat cu niciun fel de promisiune. Ultima încercare a lui Nicolae Ceaușescu a fost făcută de la balconul Comitetului Central al PCR, cu trei zile înainte de executare. Sute de manifestanți au pătruns în sediu când cei doi soți se refugiau pe acoperișul clădirii.

Soții Ceaușescu sunt capturați la Târgoviște și închiși în garnizoana din oraș. În ajun de Crăciun, cel care conducea Frontul Salvării Naționale, Ion Iliescu, scrie de mână și semnează, în cel mai mare secret, decizia de constituire a Tribunalului Militar Excepțional. În procesul organizat de generalul Victor Stănculescu, capetele de acuzare erau: genocid, subminarea puterii de stat și subminarea economiei naționale.

După aproximativ o oră, timp în care cuplul Ceaușescu a refuzat să recunoască legitimitatea tribunalului, sentința e citită și executată imediat.

Românii trăiau primul Crăciun în libertate pentru care peste 1200 de oameni au murit în câteva zile.

În aceeași zi, Televiziunea Română a transmis, pentru prima dată, slujba de Crăciun de la Patriarhia Română.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite