25 de biserici au fost afectate de cutremure, în Gorj. Două lăcașuri de cult au fost închise

Situație dramatică în unele localităţi din Gorj după valul recent de cutremure. Două biserici, grav afectate în urma seismelor, au fost închise. Astfel, în cazul unui deces, de exemplu, preoții sunt nevoiți să meargă cu sicriul la alte lăcașuri de cult din comunele învecinate pentru a oficia slujba de înmormântare. În total, în Gorj, 25 de biserici au fost afectate de mişcările telurice.

28 Februarie 2023, 14:51 Știrile TVR |

În localitatea Arcani din Gorj două din cele cinci biserici au fost aproape dărâmate după cutremurele de magnitudine peste 5. Turlele lor stau să cadă, iar mai multe bucăţi de tencuială s-au prăbuşit deja în interior.

Experții în construcţii au stabilit că cele două lăcaşuri de cult sunt adevărate pericole pentru enoriaşi şi trebuie să fie închise. Accesul a fost restricţionat, iar serviciul religios a fost suspendat.

Seismele au afectat grav şi biserica din centrul municipiului Târgu Jiu, monument istoric. Ar fi nevoie de 3 milioane de euro pentru consolidare și reabilitare.

Autorităţile locale îşi pun acum speranţa în guvern să aloce fonduri pentru refacerea bisericilor.

Cutremurul de 5,7 pe Richter din 14 februarie a fost cel mai puternic care s-a produs în zona Olteniei în ultimii 200 de ani. A fost urmat de nenumărate replici, unele dintre ele de magnitudine peste 4.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 27°C
IASI 27°C 27°C
CLUJ 24°C 25°C
CONSTANTA 22°C 22°C
CRAIOVA 25°C 24°C
BRASOV 24°C 23°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI