25 de ani de Parteneriat strategic România-SUA, celebrați la București. Antony Blinken era în staff-ul președintelui Clinton la inițiere: Un moment în care poporul român a fost o sursă de inspirație pentru toată lumea

29 noiembrie 2022, 07:35

Secretarul de stat Antony Blinken a participat alături de oficialii români la un scurt moment artistic pe scena Ateneului.

Șeful executivului a subliniat că Antony Blinken a fost în staff-ul președintelui Clinton la București, acum 25 de ani.

„Sunt foarte bucuros şi mândru să afirm că Parteneriatul nostru strategic a atins cel mai înalt nivel în istoria sa de un sfert de secol. 25 de ani reprezintă un jalon foarte important, care ne determină să conştientizăm că în 1997 s-a născut o generaţie care a crescut şi s-a maturizat o dată cu Parteneriatul strategic. Sunt convins că această generaţie va face tot ceea ce îi stă în putinţă pentru a apăra libertatea, drepturile câştigate şi valorile democratice. De asemenea, sunt convins că această generaţie, împreună cu poporul român, apreciază adevărata relevanţă, adevărata importanţă a Parteneriatului strategic dintre România şi Statele Unite, ca de altfel şi apartenenţa noastră la Alianţa Nord-Atlantică şi la Uniunea Europeană”, a declarat Nicolae Ciucă.

Șeful executivului a mulțumit SUA pentru prezența militarilor americani pe teritoriul României și pentru dedicarea pentru întărirea Flancului Estic al NATO.

Nicolae Ciucă a evidenţiat cooperarea din zona energiei, în domeniul nuclear civil, concretizată prin intenţia SUA de a finanţa construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă şi în proiectul privind dezvoltarea reactoarelor modulare mici, de tip SMR, care vor fi amplasate la Doicești.

Antony Blinken a rememorat, la rândul său, momentul vizitei președintelui Clinton în România, când a fost lansat Parteneriatul strategic.

„Am fost aici, la Bucureşti, când preşedintele Clinton şi preşedintele Constantinescu au anunţat lansarea acestui Parteneriat strategic. A fost un moment în care poporul român a fost o sursă de inspiraţie pentru toată lumea în căutarea libertăţii. Nu cred că cei doi preşedinţi ar fi putut în acel timp să îşi închipuie cum va fi situaţia 25 de ani mai târziu, cu atâtea legături în domeniul economic, politic şi în relaţiile personale. Şi, după cum aţi spus dumneavoastră, noi avem o alianţă de neclintit, bazată pe valori comune, pe care le vom apăra când vom fi atacaţi”, a declarat Antony Blinken.

Expoziţia vizitată de oficiali marți dimineață, la Ateneul Român, are tema „Noi, Poporul”/ „We the People”, faimosul preambul al Constituţiei Statelor Unite, şi are ca unghi de abordare legăturile umane ce formează punţi de înţelegere şi cooperare între popoare. Diplomaţia şi prietenia bilaterală de succes se bazează pe aceste legături şi pe valorile comune pe care le înglobează, a precizat Ambasada SUA la Bucureşti.

„Noi, Poporul: 25 de ani de Parteneriat Strategic” este o expoziţie care surprinde pe larg interacţiunile dintre cele două popoare, încă de la începutul Parteneriatului strategic, din anul 1997.

Cele 150 de fotografii cuprinse în această expoziţie creează un cadru personal pentru Parteneriatul strategic, din trecut şi din prezent.

Expoziţia fotografică a fost prezentată deja la Craiova (17 august – 19 septembrie) şi la Timişoara (27 septembrie – 24 octombrie).

Din 26 octombrie şi până pe 30 noiembrie, este deschisă în Bucureşti.

În continuare, „va călători” la Sibiu (8 decembrie 2022 – 10 ianuarie 2023), la Cluj-Napoca (11 ianuarie – 7 februarie 2023), la Iaşi (8 februarie – 7 martie 2023) şi la Constanţa (9 martie – 6 aprilie 2023).

Expoziţia fotografică itinerantă este realizată de Ambasada Statelor Unite ale Americii, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe şi cu Agenţia Naţională de Presă Agerpres, în colaborare cu Universitatea din Craiova.

Agerpres a contribuit la expoziţie cu un număr de 20 de fotografii din fluxul de fotografie şi din arhiva foto. De asemenea, Unitatea Arhive Diplomatice din cadrul Ministerului Afacerilor Externe a contribuit cu 13 fotografii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă