24 martie, Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei. România ocupă locul I în Europa la numărul de cazuri de TBC

24 martie 2019, 10:07

Peste 10.000 de români află în fiecare an că suferă de o boală cruntă. Sunt diagnosticați cu tuberculoză și încep o luptă dură pentru o viață normală. România ocupă în continuare locul I în Europa la numărul de cazuri de TBC, iar 1.000 de români mor în fiecare an din cauza acestei boli. Autorităţile vor să ia măsuri şi anunţă că vor lansa un program care să ajute la depistarea din timp a bolii.

Tema Zilei Mondiale a Tuberculozei 2019 este „E timpul!E timpul pentru acțiune! E timpul să punem capăt tuberculozei!” și pune accentul pe urgența cu care trebuie acționat în conformitate cu angajamentele luate de liderii lumii.

Cel mai recent raport OMS privind monitorizarea tuberculozei în Europa arată că, deși numărul persoanelor care suferă de tuberculoză este în scădere, boala rămâne o provocare majoră pentru sănătatea publică.

 

(w500) It’s tim

Cu puțin peste 280 000 de cazuri de tuberculoză raportate în 2017, boala rămâne o problemă majoră de sănătate publică în regiunea europeană, arată OMS. Acest raport oferă o imagine de ansamblu asupra celei mai recente situații epidemiologice a tuberculozei și este publicat în comun de Oficiul Regional pentru Europa al OMS și de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC).

În 2017, în cele 31 de țări din Uniunea Europeană și din Spațiul Economic European (UE / SEE) au fost raportate 55.337 cazuri de tuberculoză, ceea ce a dus la o rată de notificare de 10,7 la 100.000 de locuitori în UE / SEE. Rata generală de notificare și rata în majoritatea țărilor a scăzut în ultimii cinci ani.

Copiii sub 15 ani au reprezentat 4,4% din totalul cazurilor de tuberculoză noi și recidive, ceea ce corespunde unei rate de notificare de 2,9 la 100 000 de locuitori. Cele mai mari rate de vârstă între 0-4 ani au fost observate în Bulgaria și România.

Dr. Vytenis Andriukaitis, comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat: „Chiar dacă tuberculoza este o boală veche, care poate fi prevenită și tratată, ea poate provoca multă suferință și moarte în Uniunea Europeană și în afara ei. Agenda globală, în 2018, prevede ca liderii mondiali să-și mobilizeze eforturile pentru a pune capăt tuberculozei din toate punctele de vedere și de la toate nivelurile. Comisia s-a angajat să sprijine statele membre ale UE în atingerea obiectivului de a pune capăt tuberculozei până în 2030, ca parte a unei agende mai largi a dezvoltării durabile. Chiar dacă suntem pe drumul cel bun, eforturile susținute, centrate pe oameni, sunt esențiale pentru a obține o Europă fără tuberculoză și pentru lume”.

ONU a semnat prima rezoluție împotriva tuberculozei în anul 2018, după ce statisticile au arătat ca tuberculoza e boala înfecțioasă care ucide cei mai mulți oameni. În Romania mor 3 oameni în fiecare zi.

Din aproximativ 50 de mii de cazuri de tuberculoză depistate în fiecare an în Uniunea Europeană, România număra peste 13 mii, urmată de Polonia, cu mai puțin de 6 mii de pacienți.

Stigmatul

Foarte mulţi pacienţi refuză să recunoască în familie sau la serviciu că sunt bolnavi, tuberculoza este văzută drept o boală ruşinoasă, acoperită de tabuuri. Mulţi refuză de asemenea să urmeze tratamentul necesar de teama de a fi stigmatizaţi, cu toate că orice amânare sau întrerupere a acestuia agravează starea pacientului şi duce la rezistenţă la medicamente.

Tuberculoza se transmite prin aerul pe care îl inspirăm, atunci când un bolnav strănută sau tuşeşte, răspândind microbii în aer. Există o diferenţă între infecţie şi boală: cei infectaţi nu se simt bolnavi, nu au simptome, nu pot transmite mai departe bacteria şi pot trăi toată viaţa fără ca boala să se declanşeze. Odată cu infectarea plămânilor, purtătorul devine o sursă de infecţie pentru alţii.

 

(w300) Ziua Mondi

Tratamentul include de regulă două sau mai multe medicamente antituberculoase, costă circa 200 de lei pe lună şi durează cel puţin şase luni. Cum mulţi bolnavi nu respectă schema şi durata de tratament, apare tuberculoza multidrog rezistentă, transmisibilă altor persoane şi cu un tratament mult mai costisitor – 4000 de lei pe lună – şi de lungă durată: doi ani. Cu atât mai greu de suportat de pacient, care de multe ori este nevoit să se întoarcă în câmpul muncii. Există de altfel cazuri în care angajatorii refuză să plătească concediile bolnavilor cu TBC.

În ceea ce priveşte copiii, cea mai bună metodă de protecţie contra tuberculozei este imunizarea cu vaccinul obligatoriu BCG, făcut la noi în ţară tuturor nou-născuţilor.

Factorii de risc şi simptomele

Potrivit Asociaţiei Române a Bolnavilor de Tuberculoză, există mai mulţi factori de risc:

vârsta – copiii şi bătrânii sunt categorii cu risc crescut;

  • alcoolismul;
  • malnutriţia şi subnutriţia;
  • infectarea cu HIV şi dezvoltarea SIDA;
  • diabetul zaharat;
  • tratamentele cu prednison (corticoterapia);
  • leucemia, limfoamele maligne;
  • operaţiile pe stomac (gastrectomia);
  • tratamentele cu citostatice;
  • silicoza.

În stadiul primar, boala nu prezintă simptome. Mai târziu, infecţia se manifestă asemănător gripei:

  • tuse însoţită de expectoraţie;
  • oboseală;
  • febră;
  • respiraţie dificilă;
  • dureri toracice;
  • scădere în greutate (fără motive explicabile);
  • transpiraţie în timpul somnului.
Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite