24 ianuarie 1859, Unirea Principatelor Române. Manifestările dedicate evenimentului istoric

24 ianuarie 2019, 08:20

La Iași, festivitățile au început pe cod galben de ninsori.

Un spectacolul de muzică populară a adunat artiști din întreaga țară. A urmat un ceremonial religios, oficiat de înalți prelaţi ai Bisercilor Ortodoxă şi Catolică.

După depunerea de coroane la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a urmat parada militară.

La Focşani, în orașul Unirii, acolo unde în 1859 a fost desfiinţat hotarul dintre cele două principate române, personajele care au fost implicate în acele avenimente au prins din nou viaţă în interpretarea unor mari actori.

În Hora Unirii s-au prins, deopotrivă, politicieni, artişti şi simpli spectatori.

_____________________________________________________________

Programul manifestărilor dedicate sărbătoririi Zilei Unirii Principatelor Române

La Bucureşti, la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, amplasată în Dealul Patriarhiei Române, va avea loc, de la ora 9,30, o ceremonie militară de depuneri de coroane şi jerbe de flori, iar între orele 10,00 şi 14,00, la Muzeul Militar Naţional ‘Regele Ferdinand I’ va fi organizată o manifestare intitulată ‘Unirea Principatelor Române 1859-2019’, dedicată împlinirii a 160 de ani de la dubla alegere a colonelului Alexandru Ioan Cuza ca domn al Principatelor Unite”, informează un comunicat al MApN.

Manifestarea va include momente de reconstituiri istorico-militare cu ajutorul unor asociaţii de profil şi depunerea de coroane de flori la monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, la cel al lui Mihail Kogălniceanu şi la cel al generalului Ioan Emanoil Florescu, statui aflate în curtea muzeului. De asemenea, publicul vizitator va putea admira două expoziţii care conţin şi obiecte personale care au aparţinut domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

 

La Iaşi, ceremonia militară şi religioasă se va desfăşura, începând cu ora 10,30, la monumentul lui Alexandru Ioan Cuza din Piaţa Unirii, în timp ce aeronave IAR-99 ŞOIM şi elicoptere IAR – 330 SOCAT vor survola zona.

La Focşani, de la ora 15,00, în Piaţa Unirii vor avea loc o ceremonie militară şi religioasă şi un moment artistic evocator dedicat momentului. Activitatea se va încheia cu o retragere cu torţe.

„Unirea Principatelor a fost încununarea unui proces cumulativ, de construire a unei identităţi şi a unei conştiinţe naţionale, şi care avea să fie urmată de alte realizări decisive: cucerirea independenţei de stat, în 1877, şi înfăptuirea Marii Uniri, la 1918, al cărei Centenar l-am sărbătorit împreună anul trecut”, se arată într-un mesaj al ministrului Apărării Naţionale, Gabriel Leş.

Potrivit acestuia, Armata României a reprezentat un pilon de stabilitate şi un punct de convergenţă al energiilor creatoare şi al eforturilor poporului nostru.

„Şi acum, la fel ca în urmă cu 160 de ani, Armata rămâne o instituţie de nădejde, în topul încrederii românilor, iar cuvântul Unire ar trebui să devină la fel de important astăzi, când ţara noastră deţine Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene”, mai spune Leş.

Cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române, a fost vizionat în premieră, marţi, filmul de reevocare istorică „Mihai Viteazul – UNIREA” în Aula Magna a Academiei Tehnice Militare „Ferdinand I”. Evenimentul organizat de MApN, prin Direcţia informare şi relaţii publice, în colaborare cu Asociaţia Culturală „Lupii Albi”, reprezintă a doua parte a trilogiei „Istoria ca un spectacol” şi îl aduce în prim plan pe domnitorul Mihai Viteazul, figură istorică marcantă pentru identitatea naţională.

„Ceremonii similare, dar şi sesiuni de comunicări ştiinţifice, gale de filme documentare, expoziţii şi spectacole cultural-artistice vor fi organizate, împreună cu autorităţile locale, în garnizoanele în care există monumente dedicate Unirii Principatelor Române”, se mai arată în comunicatul MApN.

Cum s-a înfăptuit Unirea

Generaţia de intelectuali patrioţi care a realizat Unirea din 1859 a avut meritul de a fi putut impune un spirit deschis către ideile de unitate, libertate şi fraternitate născute de Revoluţia franceză de la 1789, pentru care mulţi dintre ei luptaseră pe baricadele revoluţiilor de la 1848 din Europa.

Marii unionişti Mihail Kogălniceanu, I.C. Brătianu, Al. I. Cuza, Vasile Alecsandri, Costache Negri au avut intuiţia diplomatică de a alege momentul cel mai bun pentru proclamarea Unirii Principatelor Române, conform voinţei patrioţilor din Moldova şi Ţara Românească.

La mijlocul secolului XIX, soarta principatelor Ţării Româneşti şi Moldovei se afla în mâinile Imperiului Otoman şi a Rusiei Ţariste, care se opuneau unirii lor.  Obiectivul fundamental al românilor: ”Unirea Moldovei şi Ţării Româneşti într-un singur stat neatârnat românesc”, fusese afirmat clar,  în 24 mai 1848, la Braşov, prin programul-legământ: ”Prinţipiile noastre pentru reformarea patriei”.

 

(w500) Unirea Pri

Neţinând cont de interesele poporului român, în primăvara anului 1849 Imperiul Otoman şi Rusia Ţaristă au încheiat la Balta-Liman o convenţie care afecta grav suveranitatea Principatelor. Se stabilea ca cei doi domnitori ai ţărilor româneşti să fie numiţi direct de sultan, cu acordul Rusiei Ţariste, şi aceştia să fie consideraţi înalţi funcţionari ai Imperiului Otoman. În Moldova a fost înscaunat Grigore Alexandru Ghica, iar in Ţara Românească, Barbu Ştirbei. Deşi domnitorul muntean nu se împotrivea uniunii, el nu s-a dovedit la fel de entuziast ca domnitorul moldovean care a înlaturat restricţiile impuse revoluţionarilor paşoptişti, i-a reprimit în principat şi a permis reorganizarea mişcării unioniste în Moldova.

După izbucnirea războiului Crimeii, în 1953,  ambii domnitori şi-au pierd scaunul domniei când trupele ruseşti au ocupat principatele, fiind urmate, după retragerea lor, de cele habsburgice şi otomane.

Războiul, care a durat trei ani, s-a încheiat cu înfrangerea Imperiului Ţarist, iar Tratatul de pace încheiat la Paris în 1956 a avut prevederi care priveau şi statutul celor două principate. Protectoratul Imperiului Rus era înlăturat, iar principatele urmau să beneficieze de garanţia colectivă a Marilor Puteri, se păstra suzeranitatea otomană, dar se garanta independenţa administrativă, erau  realipite Moldovei judeţele Cahul, Bolgrad şi Ismail şi se constituiau Divanurile ad-hoc care să exprime voinţa românilor în privinţa unirii. În locul celor doi domnitori,  au fost numiți caimacani care să prezideze hotărârile poporului.

Noul climat politic a determinat şi reîntoarcerea acasă a intelectualilor patrioţi moldoveni şi munteni care au organizat formarea Comitetelor Unirii. În aceste Divanuri Ad-hoc urmau să fie prezenţi pentru prima dată şi ţărani, alături de reprezentanţi ai Bisericii, ai marii boierimi şi ai burgheziei, toate forţele sociale şi politice erau chemate să se pronunţe în problema Unirii.

 

(w300) Harta Unir

În Ţara Românească majoritatea covârşitoare a opiniei publice susţinea ideea Unirii, în Moldova însă situaţia s-a complicat. Partidei Unioniste, în frunte cu Mihail Kogalniceanu şi Alexandru Ioan Cuza, i se opuneau cu ferm cei care doreau menţinerea separării, iar argumentele lor erau tradiţiile cele două principate şi  temerea că muntenii vor lucra împotriva moldovenilor. Separatiştii îi aveau în frunte pe Gheorghe Asachi şi Costache Negruzzi şi de partea lor Austria şi Turcia, dar şi pe caimacanul Nicolae Vogoride. Au urmat manevre politice, falsificarea listelor electorale pentru Divanurile Ad-hoc, dezvăluiri ale falsului în presa timpului, tensiuni sau ruperea relaţiilor diplomatice. În cele din urmă, alegerile falsificate de Vogoride au fost anulate şi în septembrie 1857 Divanurile din cele două principate s-au pronunţat pe rând în favoarea Unirii. În 1858 şi Marile Puteri europene acceptau prin Convenţia de la Paris uniunea între cele două ţări, cu instituţii proprii, dar cu armată şi Curte de Justiţie comune şi cu o Comisie Centrală la Focşani care urma să facă legi de interes comun.

Au urmat alegerile pentru Adunările Elective care trebuiau să îi desemneze pe cei doi domni şi au apărut din nou divergenţele. Configuraţia în ambele Adunări Elective era asemănătoare, împărţită în două grupări, una liberală şi altă conservatoare, şi fiecare dorea unirea, dar cu un domn care să le asigure păstrarea puterii politice. În Moldova, liberalii l-ar fi dorit ca domn pe Costache Negri, Vasile Alecsandri sau pe Mihail Kogălniceanu, în timp ce conservatori îl propuneau pe fostul domn Mihail Sturdza, sau pe fiul său, Grigore Sturdza. Şi în Ţară Românească situaţia era asemănătoare, se luptau pentru domnie Barbu Ştirbei, Gheorghe Bibescu, Alexandru Ghica şi Dimitrie Ghica.

 

(w500) Alexandru

Un singur domn, un stat unitar

Convenţia de la Paris prevedea modul de organizare a Principatelor, dar nu specifica faptul că nu poate fi aceeaşi persoană atât domn al Moldovei, cât şi domn al Ţării Româneşti.

În Moldova, după o altă serie de manevre politice şi chiar conspiraţii cu trădări şi spioni, spun unii istorici, a fost găsită o soluţie de compromis: urma să fie domn hatmanul Alexandru Ioan Cuza, comandantul armatei.

Nu era o personalitate de prim rang, dar în cele din urmă grupările politice l-au sprijinit pe neexperimentatul Cuza preferându-l în faţă unui politician redutabil şi în 5 ianuarie Alezandru Ioan Cuza a fost ales în unanimitate domn al Moldovei.

În cercurile politice din Ţară Românească colonelul Cuza nu era cunoscut, dar oricine ar fi fost ales în Moldova trebuia ales şi la Bucureşti. În noaptea de 23 spre 24 ianuarie, membrii Partidei Naţionale s-au reunit la Hotelul Concordia din Bucureşti unde, pentru prima oară, s-a spus ceea ce până acum fusese doar o năzuinţă: Cuza trebuia ales că domn al ambelor principate pentru a se înfăptui Unirea.

În 24 ianuarie Alexandru Ioan Cuza fost ales în unanimitate domn al Ţării Româneşti, iar populaţia strânsă în jurul Dealului Mitropoliei a primit vestea cu cea mai mare bucurie.

 

(w500) Conferinţ

Mihail Kogalniceanu, în discursul adresat domnitorului după alegere afirma:

Alegându-te pe tine domn… am voit să arătam lumei aceea ce toată ţara doreşte: la legi noi, om nou… Fii dar omul epocii; fă ca legea să înlocuiască arbitrarul! Fă ca legea să fie tare, iar tu, Maria Ta, ca domn, fii bun, fii blând; fii bun mai ales cu aceia pentru care mai toţi domnii trecuţi au fost nepasători sau răi. Nu uita că dacă cincizeci de deputati te-au ales domn, însă ai să domneşti peste două milioane de oameni!”

Ziarul Românul din 27 ianuarie scria despre acest moment fericit: ”Nu se auzeau în toată capitala decât cele mai vii demonstraţii de bucurie…singurul spectacol care se vedea pe toate uliţele, pe la toate răspântiile, pe toate locurile publice ale Bucureştilor. Fraţii noştri ţărani… strigau acum cu toată puterea energică a sufletelor lor: Să trăiască Cuza! Să trăiască Domnul nostru! Se aruncau unii în braţele altora, fără deosebire de condiţii, ca şi cum toţi, în general, ar fi scăpat de jugul cel mai apăsător.

Nici dubla alegere a lui Cuza şi nici recunoaşterea internaţională a Unirii nu au fost însă obţinute uşor, pentru că Înalta Poartă şi Austria le considerau drept o încălcare a Convenţiei de la Paris.

Au urmat misiuni diplomatice conduse de apropiaţi ai lui Cuza în capitalele Marilor Puteri, conferinţe, tergiversări şi chiar ameninţări de intervenţie militară. Dar, fermitatea lui Cuza, reacţia energică a Camerelor şi a guvernelor, poziţia intransigenţa a marelui diplomat Costache Negri şi atitudinea favorabilă a majorităţii Marilor Puteri garante au avut că rezultat în septembrie 1859 recunoaşterea dublei alegeri a domnitorului Cuza, la Conferinţa de la Paris.

Deplina Unire a fost recunoscută doi ani mai târziu, la Conferinţa de la Constantinopol, când Înalta Poartă a renunţat la toate condiţiile pe care le solicitase anterior. Austria în schimb era dispusă să recunoască Unirea doar pe timpul domiei lui Alexandru Ioan Cuza.

Prin Unirea Moldovei cu Ţara Românească s-a forma un stat unitar care a adoptat numele de România, cu capitala la Bucureşti, cu o singură Adunare şi un singur Guvern. Era  primul pas pe calea înfăptuirii statului naţional unitar român.

Domnia lui Alexandru Ioan Cuza

A început în 24 ianuarie 1859 cu multe speranţe şi s-a terminat într-un conflict cu elita politică şi, fiind acuzat de autoritarism, silit să abdice în 11 februarie 1866. Reformele iniţiate de Alexandru Ioan Cuza au pus bazele dezvoltării moderne a României, dar personalitatea lui Cuza, extrem de controversată, pune încă probleme în istorie.

Cu toată opoziţia, boierimii, a marii burghezii şi a Bisericii, Cuza a iniţiat, împreună cu primul său ministru Mihail Kogălniceanu, reforme interne importante:

  • reforma fiscala în 1861, prin care se instituia impozitului personal si a celui fuciar,
  • secularizarea averilor mănăstireşti în 1863 cu scopul de a trece in proprietatea statului marile averi ale bisericilor si mănăstirilor,
  • legea rurala din 1864 prin care au fost împroprietătiţi peste 400 de mii de ţărani şi alţi 60 de mii au primit locuri de casă si grădini. Reforma agrară a desfiinţat servituţile şi relaţiile feudale şi a reprezentat unul din cele mai însemnate momente din istoria României moderne.

În timpul domniei sale a fost reformată şi justiţia, au fost concepute o nouă lege electorală, Codul Civil şi Codul Penal, inspirat de legislaţia franceză, învăţământul primar a devenit obligatoriu şi s-au înfiinţat Universitatea de la Iaşi în 1860, cea din Bucureşti în 1864 şi a fost organizată armata naţională.

(w220) Alexandru

Aplicarea reformelor s-a lovit însă de rezistenţa Adunării Legiuitoare, pe care a şi dizolvat-o la 2 mai 1864 prin forţă. În acelaşi an a fost supusă aprobării poporului o nouă Constituţie, prin care domnitorul avea puteri sporite, ceea ce a atras atât nemulţumiri interne, cât şi din exteriorul ţării. Împotiva domnitorului s-a creat o coaliţie formată din aceeaşi unanimitate care l-a şi ales, Cuza realizase reforme solide, fără a mai păstra însă legătura cu elita politică.

Alexandru Ioan Cuza a fost forţat de complotiştii din „monstruoasă coaliţie” să renunţe la tron, în noaptea 10 spre 11 februarie 1866. La finalul zilei, domnitorul a fost obligat să părăsească ţara. Avea să moară în Germania, la 15 mai 1873, avea doar 53 de ani. Şirul de reforme iniţiate de Cuza şi venirea mai apoi pe tronul Principatelor Unite a domnitorului Carol I a făcut că actul de la 1859 să fie ireversibil.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă