24 ianuarie, Unirea Principatelor Române. Evenimentele de la Iași, transmise de Televiziunea Română

24 ianuarie 2020, 07:45

Astăzi , într-o zi specială, toate drumurile duc sau ar trebui să ducă la Iasi, orașul unirilor,  orașul unde s-a născut  Romania! Pe 24 ianuarie 1859,  adica în urma cu exact 161 de ani,  Alexandru Ioan Cuza era ales domnitor  al Tării Românești după ce pe 5 a primei luni din an  fusese ales să conducă Moldova. Se înfăptuia astfel, „un act de voință națională” –  Unirea Principatelor Române.

În fiecare an , la Iași, celebrăm acest moment istoric cam în aceeași manieră, cu  parade militare, discursuri oficiale și dansând  hora unirii, dar și în același loc, mereu, în Piața Unirii, sub privirile domnului Cuza.

În urmă cu 160 de ani aici în Piața Centrală a Iașului, românii s-au prins în hora unirii,  așa cum se va întâmpla și astăzi. Este pentru prima oară când programul sărbătorii naționale începe la amiază, mai exact la ora 12.00, cu un concert de muzică populară.

Va urma, la ora 13.00, partea oficială a sărbătorii și sunt așteptați să participe  președintele României, Klaus Iohannis, premierul țării, Ludovic Orban, ambasadorul SUA în Romania, Adrian Zuckerman și reprezentanții  partidelor politice.

Va urma depunerea de coroane de flori la Ansamblul statuar Alexandru Ioan Cuza, parada militară, intonarea „Horei Unirii”, hora populară și partea a doua a concertului de muzică populară „Noi suntem români”.

La 14.30, programul va continua într-un alt loc emblematic din Iași, Mănăstirea „Trei Ierarhi” unde va avea loc o  slujbă și depunerea de coroane de flori la mormântul domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Un alt  simbol  al Unirii Principatelor este Focșani, orașul de pe hotarul dintre Moldova și Tara Românească.

Și acolo se va intona și dansa azi hora unirii, de doua ori chiar,  evenimente sunt programate în prima parte a zilei, de la 11.00, în Piața Unirii și  după-amiaza, începând cu ora 17.00, în piațeta teatrului și, din nou, Piața Unirii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite