24 februarie 2022: Șocul invaziei ruse într-o țară liberă. Un an alături de Ucraina, un an de luptă împotriva întunericului

24 februarie 2023, 20:23

Lumina răsăritului a fost întunecată de bombele ruşilor peste Ucraina. Pe 24 februarie 2022, dimineața aducea șoc și durere. Iar de atunci Ucraina şi lumea întreagă se luptă cu întunericul.

Februarie este o lună care, pentru ucraineni, este marcată cu roşu sângeros. În 2014, ruşii rupeau o bucată din Ucraina. Putin anexa Crimeea. Un an mai târziu, Europa încerca să aducă pacea prin Acordul de la Minsk. Dar cele 13 puncte ale acordului nu au fost îndeplinite în cei 8 ani de conflict mocnit. Era doar o chestiune de timp până când Rusia lui Putin avea să calce cu bocancii soldaților Ucraina.

Nu trebuia să vorbesc sau să înțeleg limba ( n.r. refugiaţilor ) pentru a simți emoția din ochii lor, felul în care mă strângeau de mână, iar copiii mici se agățau de piciorul meu, rugându-se cu o speranță disperată că toate acestea sunt temporare, teama că ar putea fi poate pentru totdeauna departe de casele lor, aproape cu o tristețe demoralizantă că acest lucru se întâmplă din nou”, spunea, recent, în Polonia, președintele SUA Joe Biden.

Dați o șansă păcii, pentru că prea mulți oameni au murit deja. În numele umanității, nu permiteți să înceapă în Europa ceea ce ar putea fi cel mai mare război de la începutul secolului”, spunea și Antonio Guterres, secretarul general ONU.

365 de zile în care lacrimile au curs fără încetare

Dar pacea nu a primit încă o șansă. Iar Putin și armata lui au călcat în picioare până la sânge un popor întreg. Sunt 365 de zile în care lacrimile au curs fără încetare. În fiecare clipă din acest an ce a trecut o familie s-a rupt.

Peste 8 milioane de ucraineni au trecut graniţele către Europa. 6,5 milioane s-au mutat în altă parte a Ucrainei. Ultimele date ale Naţiunilor Unite arată că 7. 200 de civili au murit, iar aproape 12.000 au fost răniți. Dar şi ONU spune că aceste cifre sunt probabil mult mai mari. Rusia vrea să acopere totul în întuneric şi sânge.

Ucraina rezistă. Ucrainenii plătesc cu sânge, lacrimi, durere și îndârjire. Un preț pe care nimeni nu ar trebui să îl plătească vreodată. Alături de ei stă lumea civilizată. Cei care iubesc libertatea și prețuiesc viața.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă