24 de civili uciși lângă Harkov, între care 13 copii și o femeie însărcinată

2 octombrie 2022, 10:29

Au trecut doar câteva ore de când soldații ucraineni au fluturat steagul la intrarea în Liman până când au transmis un mesaj al victoriei din orașul până acum ocupat de ruși cu steagul Federației la picioare.

Ca de fiecare dată după eliberarea unei localități militarii încep să îndepărteze orice urmă a rușilor. De exemplu plăcuța în limba rusă de pe sediul poliției din Liman.

Este o victorie semnificativă în regiunea Donețk, pe care ucrainenii au eliberat-o în mare parte de la începutul contraofensivei în urmă cu o lună. Lupta nu este însă încheiată a spus președintele Zelensky.

În Liman, un important punct strategic pentru armata rusă erau în jur de 5 mii de militari. Spre ei au venit însă mult mai mulți ucraineni, iar ministerul rus al Apărării a anunțat retragerea spre poziții mai avantajoase. O explicație care nu mulțumește aliații Moscovei. Liderul cecen Ramzan Kadîrov a postat un mesaj furios și îi cere lui Puțin să apeleze la arme nucleare tactice ca să evite noi înfrângeri. De cealaltă parte, aliații Ucrainei salută victoria de la Liman.

Au apărut noi detalii și despre masacrul comis de ruși la Harkov unde au atacat un convoi de mașini cu civili care erau evacuați din zona frontului. Până acum au fost recuperate 24 de cadavre printre care 13 copii și o femeie însărcinată. O supraviețuitoare a atacului a povestit cum din senin o ploaie de gloanțe s-a abătut asupra mașinilor.

Masacrul a avut loc pe 25 septembrie, în așa numită zona gri între teritoriile controlate de Ucraina și Rusia, dar a fost descoperit abia ieri odată cu avansul soldaților spre Donețk.

Klaus Iohannis, alături de alţi preşedinţi ai unor state membre NATO din Europa Centrală şi de Est, a semnat o declaraţie comună prin care îşi reiterează sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

 

 

CITEȘTE ȘI

Război în Ucraina, ziua 221 | Josep Borrell: Sfârșitul războiului din Ucraina, „aproape imposibil” după anexările efectuate de Rusia

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite