23 august, Ziua Europeană a Memoriei Victimelor Regimurilor Totalitare. Povești ale unor persoane care au fost victime ale violenței și persecuțiilor

23 august 2019, 11:39

Data de 23 august marchează 80 de ani de la semnarea pactului Ribbentrop-Molotov între Germania nazistă și Uniunea Sovietică, ce a deschis calea către cel de-al Doilea Război Mondial și consecințele sale – de la deportări în masă, muncă forțată și crime de război, până la Holocaust și epurări etnice.

Pentru a readuce în memorie și a explica semnificația acestor evenimente, dar mai presus de toate, pentru a-și arăta respectul față de cei care au trecut prin toată această suferință și durere, Rețeaua Europeană Memorie și Solidaritate se alătură, la fel ca în fiecare an, comemorărilor Zilei Europene a Memoriei Victimelor Regimurilor Totalitare.

În cadrul campaniei sociale “Reține. 23 august” sunt readuse în atenție poveștile unor persoane care au fost victime ale violenței și persecuțiilor înfăptuite în numele sistemelor totalitare din Europa. În acest an este scoasă la lumină povestea Julianei Zarchi, o lituaniană cu origini germano-evreiești pe viața căreia și-au pus pecetea pentru totdeauna două regimuri totalitare: cel nazist și cel sovietic. Materialul video în care apare și ea este prezentat online și difuzat de mai multe canale publice de televiziune din Europa, în premieră, la data de 23 august. El se alătură seriei de materiale video care prezintă povestea vieții Malei Zimetbaum (evreică) și a lui Edek Galiński (polonez), un cuplu de îndrăgostiți care s-au cunoscut în lagărul de concentrare de la Auschwitz-Birkenau, sau pe cea a lui Péter Mansfeld – cea mai tânără victimă a represiunilor de după revoluția din Ungaria din 1956.

Un element important al campaniei îl reprezintă insignele cu panglică neagră – simbol al zilei de 23 august, care vor fi împărțite în muzee și memoriale din întreaga Europă. Oricine dorește să primească o insignă o poate comanda trimițând un e-mail la adresa: [email protected] sau vizitând una dintre locațiile menționate pe pagina: enrs.eu/august23. Există de asemenea o versiune electronică sub forma unui sticker ce se poate adăuga la fotografia de profil de pe Facebook; el se poate aplica de pe profilul Facebook al Rețelei: www.facebook.com/enrs.eu sau accesând acest link.

Spoturile video și insignele vor fi prezentate și în timpul manifestărilor oficiale ale Uniunii Europene de comemorare a Zilei Europene a Memoriei Victimelor Regimurilor Totalitare, evenimente care acest an vor avea loc la Varșovia.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă