23 aprilie, ziua Sfântului Gheorghe, martir întru Hristos. Creștinii ortodocși îl sărbătoresc anul acesta în a doua zi de Paști

Astăzi e Ziua Sfântului Gheorghe. Creștinii ortodocși nu o serbează anul acesta, fiindcă pică în Săptămâna Patimilor. Prin urmare, nici la biserică nu se ține slujba. Ea va fi oficiată a doua zi de Paști. Noi am pregătit doar o scurtă biografie a sfântului.

23 Aprilie 2019, 07:43 (actualizat 23 Aprilie 2019, 08:08) |
Sfântul Gheorghe, martir întru Hristos
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Sfântul Gheorghe s-a născut în Capadocia, undeva în Turcia de azi, într-o familie de greci creștini, în anul 280 după Hristos. Tatăl său a murit când Gheorge avea 14 ani ani, iar maica sa, câțiva ani mai târziu.

Tânărul, care trebuie să fi avut un fizic impresionant, s-a înrolat în armata romană a împăratului Dioclețian, iar în timp a ajuns să facă parte din garda lui de corp. Deci, cumva, se remarcase și fusese apreciat.

Cel mai probabil, se pricepea să se bată. Singurul lui păcat, din punct de vedere roman, era că îl iubea pe Hristos așa cum fusese învățat de mic. Dioclețian îl aprecia poate și pentru că își revedea cariera în tânărul Gheorghe.

Și el pornise de jos, se înrolase și devenise comandantul gărzii personale a împăratului Numerianus. Cearta dintre cei doi intervine în momentul în care Dioclețian, cel mai mare persecutor al creștinilor după strămoșul nostru, Traian, află că Gheorghe era creștin. Îi cere să renunțe la religie și să creadă în Jupiter. Rizibilă cerere. Ca și cum ai putea, peste noapte, să venerezi pe te miri cine doar pentru că așa vrea unul.

Ce a urmat pentru sfântul Gheorghe știm: tortura complexă. Lespezi puse pe piept, tras pe roată, otrăvire, împuns cu sulița în zone în care nu erau organe vitale. Fizicul puternic, dar, mai ales, credința, l-au ajutat să supraviețuiască. Speriați un pic că nu-l pot dovedi, ca să fie siguri că moare, i-au tăiat capul.

Și, cum se întâmplă cu toți omorâții întru Hristos, l-au făcut nemuritor.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 18°C
IASI 13°C 12°C
CLUJ 11°C 13°C
CONSTANTA 16°C 16°C
CRAIOVA 17°C 19°C
BRASOV 12°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI